Visste du att den japanska konstnären Tatsuo Horiuchi målar tavlor i Excel? Han säljer utskrifter av sina verk för massor av pengar. Väldigt fina tavlor, helt ritade i Excel. Varför? Pengar och slumpen, är svaret. När han började skapa digitala tavlor hade han inte råd att köpa ett ritprogram, men Excel råkade redan finnas på datorn.

Det finns personer som har gjort trummaskiner i Excel, som med lite programmering spelar upp olika trumljud. De spelar en kolumn i taget, och varje rad representerar ett ljud. Om du sätter en siffra på raden för ett visst trumljud spelas det när trummaskinen kommer dit.

Någon har gjort ett 3d-spel i Excel – utan att använda makron. En annan har byggt ett fungerande Monopol. En tredje har skapat en flygsimulator där du alltså kan flyga flygplan – i Excel.

Det har till och med hållits Sverigemästerskap i Excel, där deltagarna fick en uppgift att lösa på tid. Det handlade om databearbetning, visualisering och formelhantering. Det började med en tävling med 200 deltagare på distans. Därefter blev det semifinal och till slut en direktsänd final från Microsofts huvudkontor i Stockholm. Vinnaren blev Patrik, som är en god vän till mig.

Möjligheterna är till synes oändliga, och ändå vet jag att många hatar Excel. Varför då? Om en stund ger jag mig på några gissningar.

Vad jag vill med boken

Jag vill stå upp för Excel och säga att jag tycker att programmet är orättvist behandlat. Ibland känns det som att Excel är barnet som alltid väljs sist på gympan. Därför vill jag med boken visa att du kan använda Excel till många saker – och de flesta av dem är inte det minsta svåra.

Den här boken är tänkt att vara en ögonöppnare. Lite inspiration och kunskap i ett, så att du blir mer kompis med programmet och vågar prova på nya saker. Den innehåller svar på många vanliga frågor jag har fått från människor som jag har utbildat och hjälpt.

Boken vänder sig till dig som jobbar i Excel och vill veta mer. Kanske har du gått en kurs som mest fokuserade på funktionerna och inte så mycket på hur du kan jobba smartare.

När du läst ut boken ska du kunna göra bättre Excelark. Ark som fler förstår, och som är snyggare och tydligare. Och förhoppningsvis kommer du att skapa filer som du själv förstår när du öppnar dem ett halvår senare.

Vad du inte får

Du kommer inte att lära dig hur du gör kursiv stil, ändrar storlek på typsnitten eller högerställer innehållet i en cell. Det kan du lära dig enklare och snabbare genom att titta över axeln på en kollega eller leta på nätet. Dessutom är det varken roligt att skriva eller läsa en sådan bok.

Bokens syfte är heller inte att visa de allra senaste funktionerna – som inte alla har tillgång till – eller att visa alla skillnader kring hur det är att jobba med en Windows-dator eller Mac. Microsoft har dessvärre ställt till det lite med att olika versioner av Excel har olika funktioner. Vissa funktioner får du bara med Office 365, och dessa finns inte i Excel 2019. Den här boken utgår från det Excel som följde med Office 365-paketet för pc, årsskiftet 2020–2021. Målet är givetvis att boken ska innehålla tips som fungerar i alla moderna versioner av programmet.

Även om utgångspunkten för boken är en Windows-dator går många av idéerna lika bra att använda om du kör Mac, eller Excel i mobilen som jag vill slå ett slag för. Excel i mobilen är ett otroligt bra komplement och betydligt mer kraftfullt än vad många tror.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Excel helt enkelt, av David StavegårdDet du har läst är ett utdrag från boken Excel helt enkelt. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.