Under ytan

Framsidan av boken Under ytan, skriven av föreläsaren och författaren Christina Rundcrantz.

På våra arbetsplatser finns det ofta flera nationaliteter och många arbetar i en internationell miljö. Ju mer globaliserade vi blir, desto större behov har vi av att hantera kulturella skillnader. Med interkulturell kompetens minskar stereotyper, missförstånd och frustration. Och samtidigt främjar vi bättre kommunikation, samarbete och innovation.

Vad kostar alla misslyckade fusioner, svenska utlandsanställda som åker hem, utländska medarbetare som inte levererar, uteblivna innovationer, all frustration och alla missförstånd?

Enligt studier är kulturella skillnader huvudorsaken till att internationella samarbeten fallerar. Kostnaden betalas inte bara i pengar, utan även i personliga misslyckanden.

Den här boken handlar om de osynliga värderingar som ofta leder till kulturkrockar när svenskar jobbar med människor från andra länder.

Sverige är ett svårt land att flytta till, och svenskarna är – oftare än vi vill tro – komplicerade att göra affärer med. Våra värderingar är faktiskt extrema. På alla skalor.

Om vi förstår olika kulturers värderingar kan vi lättare inse varför människor beter sig som de gör, och få nya perspektiv.

Format: Trådbunden pocketbok i A6-format
ISBN: 9789189774162
Antal sidor: 96
Språk: Svenska

Smakprov

Läs ett smakprov (pdf)

Extramaterial

Landsinformation
Lokala lagar och sedvänjor, Sweden Abroad

Search results for country profile, BBC

Annat
Cross cultural communication, Tedtalk av Pellegrino Riccardi

Could Malcolm Gladwell’s Theory of Cockpit Culture Apply to Asiana Crash?, en artikel i National Geographic

Swedishness, en kortfilm av Fredrick Falk och Felix Herngren

The ‘hidden talent’ that determines success, en artikel i BBC

Poddar
Varför hanterar Sverige krisen annorlunda?, Christina är gäst i podden Spännande möten

Christina Rundcrantz, konsult i interkulturell kommunikation, Christina är gäst i podden Spännande möten

Working with the Swedish, Christina är gäst i podden Working with us

Att bygga tillit i internationella team, Christina är gäst i podden Think, Do & Grow

Webbinarier
IQ, EQ – Now CQ is key for international leadership, BBi Communication

Why Cultural Competence (CQ) makes your business more agile, BBi Communication

How Culture Impacts Language, BBi Communication & Language Partners

Tips på utbildning
Training and Coaching – Cross Culture, certifiering inom interkulturell kompetens, train-the-trainer-kurs i Storbritannien. Jag rekommenderar utbildaren Michael Gates

Christina Rundcrantz

Christina Rundcrantz arbetar som interkulturell konsult för BBi Communication. Hon är certifierad som Cross-Cultural Trainer enligt Richard Lewis-modellen. Hon föreläser på svenska, engelska och franska och har i mer än tjugo år jobbat med internationella företag över stora delar av världen. Fokus är att bygga tillit i internationella team. Hon har ofta workshoppar för svenskar som ska arbeta utomlands, eller för utländska chefer eller medarbetare som ska arbeta i Sverige.

Christina har en masterexamen i engelska och franska och även en lärarexamen, och har genomfört universitetsstudier i interkulturell kommunikation och nationalekonomi.

Pressbilder författare
Christina Rundcrantz (jpg, foto Almeräng fotografi)

Pressbild bok
Under ytan (jpg)

Kontakt
cr-communication.se
Linkedin
myspeaker.se/christina-rundcrantz

Författarnyheter

Pressmeddelande: Svenskarna – så lagom lagom

Sverige är ett svårt land att flytta till och svenskarna är – oftare än vi vill tro – komplicerade att göra affärer med. Så varför gnisslar det då lätt när svenskar jobbar med människor från andra kulturer? Jo, det beror på att våra värderingar är extrema. På alla...

Är svensken oartig?

Det kan vara lätt att tro att artighet, respekt, tillit med mera betyder samma sak över hela världen. Risken är dock stor att du då tar för givet att dina värderingar och normer är universella och dömer andras beteenden som oartiga.  Är det till exempel artigt...

Svenskar är så lagom lagom

Det finns många studier inom kulturellt beteende. Sverige hamnar oftast längst ut på skalorna. Vi är mest informella, mest sekulära, mest egalitära, mest punktliga och mest faktaorienterade. Vi har också högst tillit och mest fokus på konsensus och work-life balance,...