Författarna av en ny bok menar att debattklimatet inte bara har blivit hårdare, utan att någonting har gått sönder i vårt politiska system. Att grova anklagelser numera är en sådan naturlig del av det politiska samtalet att ingen längre reagerar.

Å ena sidan, en bok skriven av Lars Stjernkvist och Sverker Wadstein

”Om du upplever att vi har ett sunt politiskt klimat i vårt land, kan du sluta läsa nu.” Så inleds boken Å ena sidan som släpps i mitten av juni, skriven av Lars Stjernkvist (S) och Sverker Wadstein (L).

Författarna menar att den politiska debatten alltmer handlar om själva maktkampen, snarare än sakfrågorna. Att det är en valrörelse som aldrig tar slut, med en polarisering som bara ökar.

”Det handlar inte om att politiken ska vara ett enda stort kramkalas, där vi efter väljarnas slutsignal på valnatten förenas i ett grupparbete”, säger Lars Stjernkvist. ”Skillnader, konflikter och maktkamper är ofrånkomliga. Men det måste finnas en rimlig balans. Med boken vill vi försvara politikens själva mening, som är att åstadkomma resultat, inte att vinna debatter.”

Lars Stjernkvist var vid ett tillfälle nära att få ett pris av journalisten Per Wendel, eftersom han var omöjlig att intervjua. Det fanns aldrig en glasklar tidningsrubrik att inhämta, sa Wendel, utan med Stjernkvist var det alltid å ena sidan si och å andra sidan .

Det är just den formuleringen som boken bygger på. Att vägen framåt handlar om att lämna de svartvita argumenten bakom oss och istället våga ta vårt ansvar och erkänna verkligheten för vad den är.

”Visst är vi oroliga för den politiska utvecklingen, men boken är också väldigt mycket en hyllning av det politiska vardagsarbetet”, säger Sverker Wadstein. ”För bortom den hårda retoriken finns det en politisk vardag, där det alla dagar i veckan finns politiker från alla läger som för konkreta samtal med varandra om hur vi får samhället att gå vidare. Men sådana samarbeten skapar inga tidningsrubriker.”

Boken är skriven för alla som är intresserade av politik, även om författarna har en särskild förhoppning om att journalister och människor som är politiskt aktiva ska ta till sig innehållet.

Om författarna

Under gymnasietiden i Motala cyklade Lars Stjernkvist en höstkväll till sitt första möte med det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Det blev starten på ett politiskt engagemang som tog honom till riksdagen och uppdraget som partisekreterare och så småningom till kommunalpolitiken i Norrköping. Politiken har varvats med journalistik och statliga uppdrag, bland annat som generaldirektör för Integrationsverket.

Sverker Wadstein är bondsonen som gick fordonsteknisk linje på gymnasiet och jobbade som reparatör för att sedan byta bana och börja läsa teologi. Han är en välkänd profil inom ledarskap, konflikthantering och familjerådgivning som sedan många år anlitas som relationsexpert av Sveriges Radio P4 och olika tidningar. Han är sedan trettio år aktiv i Liberalerna i Norrköping, där han tidigare hade rollen som gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen.

Bilder och kontakt

För mer information och recensionsexemplar, kontakta redaktör Joakim Hedström, joakim@egetforlag.se, 0708–12 91 21. Högupplösta bilder på boken och författarna, och även ett smakprov ur boken, finns på fantasifakta.se.

Om Fantasi & Fakta

Fantasi & Fakta är ett bokförlag som ger ut skönlitteratur och faktaböcker. Förlaget är ett imprint under Eget Förlag Sverige AB som grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut över sjuttio böcker.