Den fysiska miljön omkring dig har stor betydelse för om du trivs eller inte. Här kommer tips på hur du med enkla medel kan påverka den.

Små förändringar

Att uppdatera och ändra på småsaker gör att rummet känns nytt. Tänk på tavlorna du har hemma. Om de sitter på samma plats för länge kommer du snart inte att lägga märke till dem.

Möblera om

Givetvis kan du göra större ommöbleringar av både kontoret och fikarummet för att skapa känslan av något nytt.

Musik och mys

Ha blommor och gröna växter på kontoret. Ställ fram skålar med frukt och godis. Färgsätt med möbler, tavlor, mattor, gardiner och inredningen i stort för att ge arbetsplatsen mer energi. Ställ undan kaffemuggen med reklamtrycket och skaffa en mugg du verkligen vill ha.

Spela musik och ta en danspaus. Arrangera ett lunchdisco. Välj en upplyftande fredagslåt, vars titel eller text summerar er insats under veckan, och ger en känsla som kollegorna kan ta med sig in i helgen.

Byt arbetsplats

Har du ett kontorsjobb? Vad är det som säger att du måste jobba från ditt skrivbord – eller ens kontoret? Vi gillar att arbeta på kaféer, flygplatser, tåg och hotell. Ofta är det enda vi behöver en dator, så varför inte utnyttja det? Du kan även fråga kunderna om du kan låna ett skrivbord eller en soffa och jobba därifrån. Förutom att du får en ny miljö får de någon annan att prata med vid fikabordet. Och ni lär känna varandra bättre.

För de kreativa och rastlösa

Lägg fram saker att pilla med. Några exempel kan vara lego, klossar, pennor, papper, tärningar, jonglerbollar och lera. Det finns också roliga sällskapsspel som främjar kreativiteten (och dämpar rastlösheten). Här är några exempel.

På 5 sekunder. Det är hur lätt som helst att säga tre saker som är gratis. Men klarar du det på fem sekunder? Ett spel från tio år och uppåt.

På riktigt? Ett sant-eller-falskt-sällskapsspel. Tre rätt svar ger en poäng. Är flodhästen valens närmaste släkting?

Orangino. Ett sällskapsspel med roliga diskussioner utifrån hur bra du känner och uppfattar dig själv. Anser kollegorna att du har kortare stubin än vad du själv tycker?

Tänk vardagsrum

Gör kontoret mer som ett vardagsrum med soffor, sittpuffar, lampor och mattor. Sätt upp en vajer där du hänger upp foton med klädnypor.

Skaffa husdjur

Många arbetsplatser tillåter djur, vilket är toppen för icke-allergiker och för att höja mysfaktorn. Kan du inte ha riktiga djur? Måla då om papperstuggen till en krokodil, häftapparaten till en kobra och papperskorgen till en flodhäst. Eller lägg fårskinn i sofforna. Du kan även placera små gosedjur i bokhyllorna, intill skrivaren och vid kaffemaskinen. Låt dem bygga bon på hemliga avkrokar där de inte förväntas vara.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Matlåderoulette och annat roligt på jobbet, av Helene Engström och Joakim Hedström

Du har läst ett utdrag från boken Matlåderoulette – och annat roligt på jobbet, som skrevs och designades på två dagar. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författarna.