Vad som får den ena att trivas på jobbet kan göra den andra stressad. Därför är det bra med bredd och variation. Inte alla gillar att gå på fotbollsmatcher eller vara med på äventyr.

Fiffiga fikat

Bullar är goda men kan bli tråkiga i längden. Variera fikat efter säsong: jul, påsk, vår, student, midsommar, semester, sommar, skolstart, halloween, advent och lucia.

Fredagsfint

Vad sägs om att pimpa kontoret lite extra på fredagarna? Miniminivån är att ställa undan smutsdisken och lägga bort alla lösa papper. Maxnivån är väl slipsen i pannan, obligatorisk hawaiiskjorta och technofest med vinyl-dj.

Skaffa en polaroidkamera

Ta foton på evenemang, konferenser och fester och häng upp dem på kontoret.

Mobilfri fika

Vart tog alla fikastunder vägen? Måste du vara så effektiv att du inte längre har tid att göra något annat än att jobba? Avsätt tid till att fika med kollegorna. Lämna mobilen på arbetsplatsen eller ha den i ljudlöst läge. Fokusera på samtalet.

Lotteri

För att krydda fikat kan du arrangera ett lotteri. Förutom vin går det utmärkt att lotta ut pocketböcker, chokladkakor, julklappar eller sommarpresenter. Såklart ska det vara frivilligt att delta. För att vara på den säkra sidan bör du smyga med lotteriet eftersom lotteriinspektionen kan tycka att lagligheten ligger i tveksamhetszonen.

Bokklubb

Dra igång en bokklubb. Antingen kan klubben läsa böcker som är kopplade till jobbet, eller så läser ni skönlitteratur och pratar om det över en lunch.

Korta pauser

Se till att pausa. Sitt ner, blunda och gör några andnings- eller avslappningsövningar. Det sänker stressnivåerna i kroppen och gör att du kan fokusera på nästa arbetsuppgift.

Dela ut pendlarkit

Ge ett pendlarkit till dem som åker buss eller tåg till jobbet. Det kan exempelvis vara frukt, nötter, böcker och tidningar.

Skaffa en nödkorg

Fyll en korg med bra-att-ha-i-nöd-saker och ställ den i köket eller på toaletten. Bra-att-ha-i-nöd-saker kan vara plåster, ögondroppar, huvudvärkstabletter, tamponger, klädborste, handkräm, skoputs, synål och tråd.

En levande toalett

Skriv ut en seriestripp om dagen och sätt upp den på insidan av toalettdörren. Sätt upp en anslagstavla på toaletten där besökarna kan klottra, sätta upp lappar och pressklipp. Komplettera den gärna med en griffeltavla och kritor. Låt bus och inspiration samlas om vartannat men städa bort gammalt material då och då.

Våga kramas

Undviker du all fysisk kontakt med kollegorna? Vi vill uppmuntra dig till motsatsen. Våga kramas, men gör alla en tjänst och fråga först om det är okej.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Matlåderoulette och annat roligt på jobbet, av Helene Engström och Joakim Hedström

Du har läst ett utdrag från boken Matlåderoulette – och annat roligt på jobbet, som skrevs och designades på två dagar. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författarna.