Givetvis kan du sätta upp en massa rutiner som förklarar hur kollegorna ska må bättre och hur ni ska få det roligare. Samtidigt är inte alltid de planerade roligheterna de roligaste. Här kommer de små överraskningarna in i bilden.

Glass och hembakat

Istället för att ta med fikabröd, som kunden eller kollegorna förväntar sig, plocka med något du själv gillar. Vår personliga favorit är vindruvor, ett piggelinpaket eller en hembakad sockerkaka – förutom lakrits då.

Småpresenter

Visste du att det finns fler tillfällen under året – förutom jul och födelsedagar – då det är okej att ge varandra småsaker? Alla tycker om oväntade och personliga presenter, så länge de är billiga och vardagliga. Det räcker med en tablettask med favoritgodiset eller en ros för att du är du. Om kollegan gillar att läsa, köp en bok.

De här tipsen funkar lika bra med arbetskamrater och rumskompisar som med kunder och leverantörer.

Godis i fakturakuverten

Om du har gjort ett bra jobb har kunden antagligen inget emot att betala din faktura. Men fönsterkuvert är långt ifrån den bästa post du kan få. Därför lägger vi alltid med en godisbit när vi skickar ut pappersfakturor. Istället för att det bara blir en nu-är-det-dags-att-ge-mig-pengar-stund lockar vi förhoppningsvis även fram ett leende.

Handskrivna vykort är ett perfekt sätt för att visa att du bryr dig

Handskrivna kort och vykort

Din egen tid är det mest dyrbara du har. Den går inte att kopiera eller fylla på. När ett ögonblick har passerat är det borta för alltid. Genom att skicka handskrivna vykort ger du i praktiken bort din tid och visar därigenom hur mycket du bryr dig. Skriv till kollegan, kunden och chefen. Du kan också ta några minuter av lunchrasten till att skriva ett kort till en vän eller din partner.

Skattjakt

Är det din tur att ta med fredagsfikat? Gör en skattjakt av det. Skapa några kluriga ledtrådar och göm lapparna. Skatten och belöningen blir gofikat ni får mumsa på.

Godisregn

Det låter konstigt, men det finns faktiskt ett fåtal vuxna som inte äter godis. Alla andra älskar det. Så varför inte överraska med ett omotiverat godisregn i köket?

Lakrits - världens bästa present

Vill du veta mer?

Framsidan av boken Matlåderoulette och annat roligt på jobbet, av Helene Engström och Joakim Hedström

Du har läst ett utdrag från boken Matlåderoulette – och annat roligt på jobbet, som skrevs och designades på två dagar. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författarna.