Du kanske har sett honom fladdra förbi på sociala medier. Den där nästan onödigt glada killen som enligt ett eget diagram från den nya boken ofta har glasögon, jeansshorts och basker – och under hälften av årets dagar bär skägg. Med sin andra bok vill David Stavegård få oss att skapa smartare diagram.

”Jag blir så himla upprörd. Det finns så otroligt många dåliga diagram där ute. Därför skrev jag en bok för att röja upp i träsket”, säger David Stavegård och skrattar. ”Det finns diagram där ute som inte berättar någonting, eller så berättar de alldeles för många saker så jag inte förstår vad de vill säga.”

För dig som inte känner till David Stavegård har han varje torsdag i snart fyra års tid lagt ut ett videotips på nätet. Tips där han med energi och vevande armar på några minuter förklarar hur du kan bli bättre på Excel genom att tänka smartare. Med sina tiotusentals följare och miljontals visningar sträcker sig kändisskapet numera utanför skärmen, vilket gör att han under morgonpromenader runt om i landet ibland kan han höra människor ropa ”EXCEL!” när de får syn på honom.

Boken Diagram helt enkelt handlar om hur du kan skapa smartare diagram. Den visar för- och nackdelar med olika typer av diagram och förklarar när de passar bäst. I boken får du även tips på hur du kan känna igen diagram där skaparen försöker luras. Dessutom vill David få dig att berätta historier dem. För om du kan berätta en historia med diagrammet leder du läsaren fram till samma insikt som du har nått.

Diagram helt enkelt är David Stavegårds andra bok.

Om författaren

Författaren David Stavegård, foto Felix Reychman

David Stavegård är kanske den enda i Sverige som håller inspirationsföreläsningar i Excel. Han är utbildad ingenjör vid KTH och arbetar idag som konsult, föreläsare och utbildare. Han har tilldelats hederstiteln Most Valuable Professional av Microsoft för sitt långa och inspirerande arbete. Diagram helt enkelt är hans andra bok.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut små och snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett sjuttiotal böcker. Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/diagram/

För mer information, kontakta förläggare Joakim Hedström, 0708–12 91 21, joakim@egetforlag.se