Många arbetsplatser anordnar evenemang en eller några gånger per år. Det kan vara julbord, kick-offer och liknande. Här har vi samlat några tips för dig med idétorka.

Res iväg

Resor ger dig en bra sammanhållning och mycket att prata om, både innan och efter resan. Om du har de ekonomiska förutsättningarna för att åka utomlands så gör det. Ta in på spa, hyr en segelbåt eller bo på en konferensanläggning. Är kassan begränsad funkar det utmärkt att åka med arbetsgruppen till en lånad sommarstuga, besöka grannstaden och äta lunch eller göra ett studiebesök på ett företag.

Välgörenhetsdag

Istället för att skänka några tusen till en välgörenhetsorganisation vid jul, gör något konkret vid andra tillfällen under året. Exempelvis kan du ta en fika med nyanlända som behöver träna svenska eller erbjuda en praktikplats till en person med funktionsnedsättning.

Du kan även låta de anställda regelbundet få lägga tid på socialt arbete, som exempelvis volontärarbete eller mentorskap. Det gör att de utvecklas på ett personligt plan och dessutom växer i sina ordinarie arbetsuppgifter. Dessutom ger det dem en känsla av att de bidrar till något meningsfullt. Den som blir hjälpt kommer närmare samhället och får en större förståelse för hur olika företag fungerar.

Familjedag

Arrangera en årlig familjedag där även de anställdas nära och kära är välkomna. Bjud på korv med bröd, ha en fiskdamm och tipspromenad. De anställda är företagets bästa ambassadörer, därefter kommer deras anhöriga. Bjud också in mor- och farföräldrarna. Även om de inte alltid finns på sociala medier har de stora nätverk där de gärna sprider sin stolthet över dig och företaget.

Provsmakning

Arrangera en provning på kontoret. Det behöver inte handla om alkoholhaltiga drycker. Du kan lika gärna bjuda in någon som hjälper er att testa lakrits, choklad, ost, chips eller julmust.

Gör något omöjligt

Omöjligt är långt ifrån alltid omöjligt. Snarare brukar det betyda att det finns något där som du eller andra inte brukar göra, som att skapa en bok på två dagar. Det är svårt och kräver disciplin, visst, men det är knappast omöjligt.

Vilken omöjlig sak kan och vill du göra på 48 timmar? Måla en tavla? Cykla en viss sträcka? Bygga en båt? Utveckla ett brädspel? Hitta lösningen på företagets största utmaning?

Varför vill du göra det? Vad ska det ge dig och företaget?

Vd:ns biltvätt

Låt ledningsgruppen och vd:n en gång per år tvätta medarbetarnas bilar. Förutom de rena bilarna skapar du ett härligt pr-värde att skicka ut i världen.

Fyll kalendern med inspiration

Se till att du har saker att se fram emot som inspirerar dig. Det kan vara mässor, föreläsningar, utbildningar, museibesök, konserter och teatrar. Det går alltid att hitta ny inspiration i upplevelser.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Matlåderoulette och annat roligt på jobbet, av Helene Engström och Joakim Hedström

Du har läst ett utdrag från boken Matlåderoulette – och annat roligt på jobbet, som skrevs och designades på två dagar. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författarna.