Möten – för dig som vill rita på tavlan, känna dig viktig och träffa andra människor. Ungefär så går skämtet. Men måste möten vara något plågsamt och utdraget?

Ståmöten

Varför sitta när du kan stå? Långa möten är historia när stolarna i konferensrummet slängs ut och alla tvingas stå. En bonuseffekt är att fler muskler än de i rumpan tränas.

Gåmöten

Konferensrum i all ära, men får du chansen att rymma från kontoret så ta den. Byt ut några vanliga möten mot walk-and-talk. Alltså en promenad. Ett utmärkt tillfälle för chefen att fråga hur medarbetaren har det på jobbet. Skriv ner mötesanteckningarna direkt när du kommer tillbaka.

Gåmöten är perfekta för jobbiga samtal. Istället för att sitta på varsin sida om ett bord och titta varandra i ögonen tar ni en promenad och pratar som vänner.

Lekplatser och glassbarer

Vilka platser kan du ha möten på för att få ny energi och fler idéer? Några av våra favoriter är lekplatser, glassbarer, parkbänkar och kyrkogårdar. Det sista funkar antagligen bara om ni är några få. En större samling som pratar livligt på en kyrkogård drar säkert till sig en del blickar från förbipasserande.

Positiva avvikelser

Många arbetsplatser har som rutin att skriva avvikelserapporter när fel begås. Varför inte införa positiva avvikelserapporter som tas upp på varje personalmöte, kanske efter att de vanliga avvikelserna lästs upp.

En positiv avvikelse kan vara att någon har gjort det där lilla extra, hjälpt andra eller förbättrat en rutin. Gör det enkelt att skriva ner positiva avvikelser. Skriv ut blanketter och ställ fram en brevlåda för dem.

Strunta i powerpointen

Använd gigantiska papper som du ritar på med kritor och tusch – och släpp powerpointen. Om du vill få fler jösses-vad-är-det-där-poäng från yngre generationer släpar du fram en overheadmaskin. Möten i sig kan vara tillräckligt tråkiga. Genom att strunta i powerpointen får du människor att le.

Kortare möten

Bara för att din kalender automatiskt föreslår att mötet ska vara en timme betyder det inte att du ska lyda den. Du kan faktiskt styra över tiden själv.

Bjud in till ett möte som är 30–45 minuter. Varför? Du blir färdig snabbare och alla som är med tvingas vara mer effektiva.

Om du lägger dina möten så att de börjar 13.25 eller 9.50 ökar du också chansen att deltagarna kommer i tid – bara för att tiden är så udda.

Powerpoint-karaoke

Presentera någon annans powerpoint utan att ha sett den.

Mötesanteckningstombola

Vem vill ta mötesanteckningarna i dag? Frågan som får de flesta mötesdeltagare att tystna och stirra ner i bordet. Nyligen hörde vi om ett företag som har en mötesanteckningstombola. I den ligger namnet på alla som är med på mötet. Dra runt den några varv, ta en lapp och vips har du dagens mötesantecknare.

High-five-möten

Inled mötet med att alla gör en high-five på varandra. Då får du upp tempot och energin redan från start.

Aktiviteter med kunder

Ofta fokuserar vi på att kundträffar måste ske i formen av ett möte. Varför inte hitta på aktiviteter med kunderna? Visst kan du använda ursäkten teambuilding, men ni kan lika gärna träffas för att affärsutveckla tillsammans – eller plocka jordgubbar eller äpplen.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Matlåderoulette och annat roligt på jobbet, av Helene Engström och Joakim Hedström

Du har läst ett utdrag från boken Matlåderoulette – och annat roligt på jobbet, som skrevs och designades på två dagar. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författarna.