Livet består av uppställda dominobrickor. Om en liten sak går fel börjar brickorna falla. Därefter följer en lång kedja av problem, konflikter och ilskna känslor. Jag försöker att springa ikapp och reparera det dåliga. Jag vill förklara vad jag menade, ta reda på vad som egentligen gick fel och se till att alla förstår varandra – vilket alltid leder till fler konflikter.

En vän har en lösning hon kallar för timeout. Det är en variant av en pausknapp som vem som helst – familjen, vännerna och kollegorna – kan använda. Om någon säger timeout är det omedelbart slut på diskussionen – oavsett hur mycket de andra har kvar att säga. Sedan kan alla gå därifrån utan att riskera att hamna i nya konflikter. När stämningen har lugnat sig igen kan samtalet fortsätta.

De rosa hörselkåporna, från boken Joakims överlevnadsguide till adhd

De rosa hörselkåporna

När livet yr omkring och jag är stressad vill jag bara fortsätta springa. Varje gång jag stannar till märker jag hur musklerna är rastlösa och rycker. Men det är just att låta stressen gå rakt igenom mig som är lösningen.

För att nå dit tar jag på mig ett par rejäla hörselkåpor – du vet sådana stora skyddslurar som byggarbetare har för att stänga ute ljud – som jag har målat rosa så att familjen ska se att det inte är läge att prata med mig just då.

Sedan sitter jag stilla och lyssnar inåt. När en tanke dyker upp skriver jag ner den. Det brukar göra att jag slappnar av, det vill säga om jag står ut med paniken och orkar sitta stilla så länge. En annan fördel är att jag kan läsa vad det är som yr omkring inuti mig, för när jag är uppjagad är stressen det enda jag ser och känner.

Konferens med dig själv

Människor kan vara fantastiska. Samtidigt behöver säkert du också tid där du bara tar hänsyn till dig själv. Se till att skapa luckor i vardagen – reservtid i kalendern – för att låta tankarna glida omkring. Om du delar lägenhet eller hus med andra, säg till dem att du vill vara ostörd under några timmar.

I vår familj kallar vi det att skalmanna, att likt en sköldpadda krypa in i sitt eget skal.

Exempelvis kan du skalmanna genom att stänga in dig i ett rum, plocka svamp eller bär, sätta dig på en sten i skogen, baka något, lyssna på musik eller gå på restaurang. I korthet, ha en konferens med dig själv.

Den där #!%# mobilen

Ju mer jag stirrar på mobilen, desto mer splittrad verkar jag bli. Därför försöker jag låta bli den så ofta jag kan. För att lyckas behöver jag lägga mobilen i ett annat rum, annars sneglar jag på den hela tiden. Det är det fysiska avståndet som är lösningen. Allt längre bort än några meter fungerar.

Sätt mobilen i ljudlöst läge och strunta i allt vad uppdateringar och sociala medier heter. Ta bort alla flaggor, markeringar och pling som säger att du får mejl eller gillningar. Jag har hört folk säga att det finns andra saker i livet man kan ägna sig åt än att mobila dygnet runt.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Joakims överlevnadsguide till adhd, av Joakim HedströmDet du har läst är ett utdrag från boken Joakims överlevnadsguide till adhd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.