Lägg dig vid samma tid varje kväll. Om du dessutom har en enkel rutin du kan följa så berättar du för kroppen och huvudet att det är dags att varva ner.

Se till att mobilen går in i stör ej-läge på natten, om den stöder det. Då väcks du inte av samtal och sms. Lägg gärna mobilen i ett annat rum och slipp frestelsen att bara kolla mejlen och fastna i det där Youtube-maratonet.

Många säger att det är bra att läsa (eller lyssna på) en bok för att lugna ner sig. Eller att fokusera på sina andetag. Jag ser hellre en film innan jag ska sova. Det lyfter bort tankarna från vardagen och gör mig avslappnad.

Tyst och mörkt

Det finns två bra sätt för att mörklägga ett rum. Det bästa är att skaffa en mörkläggningsgardin, en sorts rullgardin, vilket kräver att du kan hantera en borrmaskin. Det enklaste är att köpa en ögonbindel. Den kostar en hundralapp på närmaste apotek. Nackdelen med en ögonbindel är att den kan kana iväg under natten, så att du ändå får solen i ögonen på morgonen.

Se till att sovrummet är svalt. Jag sover med avstängda element och fönstret på glänt året runt.

För att inte vakna alldeles för tidigt av fågelsymfonierna använder jag mjuka, enkla öronproppar. De dämpar oljud, samtidigt som jag utan problem kan sova med huvudet på sidan. öronpropparna kan du också köpa på ett apotek.

Förbered nästa dag

Lägg fram kläderna du vill använda i morgon, leta fram nycklarna och packa väskan. Ladda kaffebryggaren, ställ fram tallrikar och glas på bordet. Det du gör på kvällen slipper du ha panik och stressa över på morgonen.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Joakims överlevnadsguide till adhd, av Joakim HedströmDet du har läst är ett utdrag från boken Joakims överlevnadsguide till adhd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.