För att nå dit du vill behöver du sätta upp olika slags mål. Effektmål handlar om det övergripande resultatet du vill nå, t.ex. hitta ett nytt jobb, gå ner i vikt eller sälja mer i företaget. Aktivitetsmål handlar om sådant som du gör och som ska leda till effektmålet. Beroende på ditt mål kan aktiviteterna handla om att söka jobb, äta hälsosamt och kontakta nya kunder och så vidare.

Bli poängjägare

Ett sätt att jobba med aktivitetsmål är att sätta upp ett poängsystem och samla poäng på de aktiviteter du gör. Genom att göra saker varje dag som leder dig mot mål så kommer du snart att kunna se effekter. Detta fungerar lika bra för dig som privatperson som på en hel arbetsplats. Jag känner till ett företag som arbetar på det här sättet med sina anställda. De har som mål att varje person ska samla ihop tio poäng varje vecka.

Poängsystemet ser ut så här:

1 poäng för tagen kontakt med potentiell kund
2 poäng för bokat möte
3 poäng för lämnad offert
4 poäng för genomfört uppdrag

Det spelar ingen roll vad de får sina poäng ifrån utan det viktigaste är att nå den summa de har satt upp. Det här företaget har inställningen att om de bara gör tillräckligt mycket av alla ovanstående saker så kommer affärerna att komma in. Detta är ett sätt att jobba med aktivitetsmål istället för att enbart ha ett effektmål.

Hur skulle ditt poängsystem se ut?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Nå dina mål, av Malin BoströmDet du har läst är ett utdrag från boken Nå dina mål. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.