Det första steget för att nå ett mål är att faktiskt ha ett! Det här kan låta självklart men faktum är att många människor, precis som vi talade om i inledningen, går genom hela livet utan att ha ett bestämt mål. De följer med strömmen och låter vardagen ha sin gång och kommer ofta på sig själva med att tänka ”vad spännande det ska bli att se vad det här året har att bjuda på”.

Tänk inte på en citron

Många människor har mål som beskriver vad de INTE vill ha. Det kan handla om att inte vara stressad, inte må dåligt, inte gå upp i vikt eller något annat. Sådana mål är inte bra. För att maximera chansen att nå ditt mål så måste det vara ett mål som beskriver det du VILL ha, inte det du INTE vill ha.

Varför är det så viktigt då? Jag ska ge dig ett konkret exempel. Följ mina instruktioner: Tänk inte på en citron. Tänk inte på en solmogen, gul citron som får saliven att fullkomligt forsa till i munnen när du biter i den. Tänk inte på en citron … Tänker du på en citron? Högst troligt är det så att du nu har en tydlig bild av en citron i ditt huvud trots att du uppmanats att inte tänka på en.

Hur kommer det sig? Det är ju en enkel instruktion som de flesta människor borde klara av att följa. Det här handlar om att vår hjärna inte arbetar med ord, den arbetar med bilder och vi kan inte skapa oss en bild av något som inte finns. Hjärnan kan inte skapa en bild av en INTE citron utan plockar helt enkelt bort det lilla obetydliga ordet INTE och vips så har vi en bild av en citron i vårt huvud.

För att skapa dig en målbild som din hjärna kan förstå så måste den alltså beskriva vad du VILL ha och ingenting annat.

Sluta röka?

Nästa steg i att skapa en målbild handlar om att ta reda på vad du skulle vilja ha istället för vad du – kanske – vill undvika. Många sätter mål utifrån vad de vill komma bort ifrån eller sluta med, t.ex. jag vill sluta röka eller sluta äta godis.

För att få ett mål som skapar motivation så behöver det handla om något som du vill nå. Det skapar en helt annan känsla i kroppen om målet ”sluta röka” formuleras om till ”bli rökfri”. Det kan låta som att det är samma sak men i det första fallet så ger du din hjärna en bild av att du måste ge upp någonting medan det i det andra fallet handlar om något som du får. Och visst är det så att vi hellre får något än ger upp något, eller hur?

Viljan ger motivationen

Några andra saker att tänka på när det handlar om målformulering är att ta bort ord som BORDE och MÅSTE. De saker du känner att du borde göra är troligtvis inte något som ger dig massor av motivation för då hade du formulerat det som att det är något du VILL göra. Borde-mål är något som verkar ha sin höjdpunkt en gång varje år, nämligen på nyårsafton. Det är då vi säger att vi ska börja träna, börja äta nyttigt, sluta röka och en massa andra saker som vi vet att vi borde göra men som vi egentligen inte vill. Lova mig att ditt nästa nyårslöfte handlar om vad du faktiskt vill istället.

Det finns också saker som vi måste göra men det är sällan sant. Du måste nästan ingenting. Du måste inte betala hyran men du kanske vill bo kvar. Du måste inte jobba men du vill få lön. Du måste inte plugga men du vill få betygen som krävs för att ta dig in på din drömutbildning.

Så fort du formulerar om dina måsten till VILL så kommer du att känna en mycket större glädje över det du gör och inse att det här faktiskt är ett val som du har gjort, och som ger dig fördelar. Så nästa gång det är dags att ta upp kampen mot dammråttorna där hemma; tänk att du vill städa för att få ett rent hem istället för att du måste.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Nå dina mål, av Malin BoströmDet du har läst är ett utdrag från boken Nå dina mål. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.