Det första steget mot att nå dina mål är att ha en stark drivkraft och motivation. Men hur skapar vi egentligen motivation? Nyckeln är att ha en välgrundad, klar och tydlig anledning att ändra ditt nuvarande läge. Det gäller oavsett om det handlar om ett beteende eller någon annan förändring du vill göra i ditt liv.

Här är två tips hur du kan skapa motivation för dig själv.

1. Ta reda på fördelarna

Börja med att lista alla fördelar eller belöningar som du tror att du kommer att få av att nå ditt mål. Lista så många som möjligt, ju fler desto bättre.

Motivation är som en våg. I den ena vågskålen finns alla anledningar att bara fortsätta agera som du alltid har gjort. Det kan vara bekvämlighet, trygghet, vanor, acceptans, rädsla o.s.v. För att förändra, för att agera annorlunda, måste du ha fler eller starkare anledningar i den andra vågskålen. Du måste få skälen för en förändring att väga tyngre än skälen mot en förändring.

Nästa steg är att påminna dig om dina skäl att förändras så ofta du kan. Alla människor kan hitta skäl till att förändra något men de flesta väljer att fokusera på skälen till att INTE förändras. Vad vill du fokusera på?

2. Döda motivationsdödarna

Lika viktigt som att hitta vad som får oss motiverade kan det vara att identifiera våra motivationsdödare och bli av med dem. Gör en lista över de saker som får dig att tappa din motivation. Var så specifik som möjligt.

När du har en färdig lista, börja titta på vilka av dessa saker som handlar om yttre omständigheter och vilka som handlar om egna vanor. Försök sedan se vilka av de här sakerna du själv har möjlighet att påverka. Det som handlar om egna vanor har du själv kontroll över och kan förändra.

Det kan krävas en större eller mindre ansträngning för att få en sådan förändring till stånd men det är absolut möjligt. Även de yttre omständigheterna kan du i vissa fall påverka, men inte alltid.

Lista de motivationsdödare som rör vanor och yttre omständigheter som du kan påverka. Fundera på hur du kan hantera dem så att de inte längre påverkar din motivation.

Fundera också på om du kan ändra din inställning till de saker som du inte kan påverka så att de inte stjäl din energi. Bestäm dig för att inte låta dem påverka dig och hindra dig från att nå ditt mål. Vad kommer du från och med nu att ändra inställning till så att det inte längre påverkar dina möjligheter att nå ditt mål?

I min bok får du fler tips om hur du motiverar dig själv.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Nå dina mål, av Malin BoströmDet du har läst är ett utdrag från boken Nå dina mål. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.