1. Lär dig att Jeopardykommunicera

Minns du Magnus Härenstam i tv-programmet Jeopardy? I fjorton år hälsade han på i våra hem och sa: ”Och kom ihåg: det är jag som ger svaren och ni ställer frågorna.”

Nu är det din tur att vara Magnus Härenstam och ge svaren på alla frågor. Frågor i det här fallet är frågor som dina kunder, eller potentiella kunder, ställer till dig eller söker efter på nätet. Genom att besvara dem skapar du ett värde för kunderna, samtidigt som sökmotorerna gillar dig då du verkar vara expert på ditt område.

Övning: Svara på frågor

Skriv ner de vanligaste frågorna du vet (eller tror) att kunderna har om dina produkter eller tjänster. Svara sedan på dem och publicera svaren på din hemsida och sprid dem via olika kanaler.

Exempel på frågor och svar:
En av de vanligaste frågorna vi på Huden först AB får är: ”Varför ska jag använda solskydd?” Svaret är att solskydd fungerar som en sköld mot solens UV-strålar. Solskyddet är viktigt ur flera aspekter och nedan har vi listat de tre största anledningarna till att du ska använda solskydd …

En av de vanligaste frågorna vi på Bästa målarfirman AB får är: ”När är det bäst att måla om huset?” Måla om huset gör du bäst under försommaren och molniga dagar. Kom ihåg att inte måla för sent på kvällen då …

2. Gör roliga saker så blir du bättre

Vilket av följande alternativ skulle du välja?
» Att göra roliga saker.
» Att göra tråkiga saker.

Jag gissar på att du svarade roliga saker. Om du var en av dem som svarade tråkiga saker kan du läsa vidare ändå, för den här texten är inte så rolig.

De flesta av oss föredrar att göra roliga saker framför tråkiga. Och det som är roligt vill vi göra ofta. Och om vi gör något ofta blir vi bra på det. Och om vi blir bra på det tycker vi att det är ännu roligare och vill göra det ännu mer.

Därför är ett av de bästa tipsen (inte bara när det gäller kommunikation) att göra roliga saker.

Övning: Vad tycker du är roligt?

Eftersom den här boken handlar om hur din kommunikation kan bli framgångsrik är det dags för dig att fundera på vad du tycker är roligt. Är det att skriva intressanta och kunskapshöjande artiklar som du kan sprida via nyhetsbrev eller Linkedin? Är det att ringa och prata med nuvarande och blivande kunder? Är det att spela in korta filmer med medarbetarna? Eller något annat?

Istället för att pyssla med en massa olika saker är det smart att fokusera på det som du redan gör bra eller tycker är roligt.

3. Gör först, strategi senare

”Ni lyckas så bra med er kommunikation, vad har ni för strategi?”

Den frågan fick jag flera gånger på ett tidigare jobb. Första gången fick jag tänka efter för att komma på vad vi hade för strategi egentligen. Mitt svar blev: ”Vi gör en massa saker. Det som fungerar fortsätter vi med. Det blir vår strategi.”

Men borde du inte ha en strategi för att veta åt vilket håll du ska? En strategi som berättar vad som ska göras? Kanske, kanske inte, svarar jag. Ofta vet du vad det är du vill – med ditt företag och med kommunikationen och vilka mål som ska uppnås.

Du vill sälja mer, nå ut till fler människor eller skapa opinion. Det finns några problem med strategier.

För det första har de en tendens att bara bli just strategier. Att du aldrig riktigt kommer till skott. För det andra riskerar de att skjuta fram saker till senare, sådant du kunde ha gjort nu. Ett tredje problem uppstår om strategin inte fungerar. Då har du både tagit fram en dålig strategi och skjutit upp saker du kunde ha gjort tidigare. Dubbelt dåligt.

Varför inte börja med att göra istället?

Testa. Prova. Vad som helst. Om det blir dåligt, då provar du något annat. Och om det blir bra (grattis!) gör du det igen. Och igen. Titta! Vips så har det blivit en strategi.

Övning: Gör något

Innan du läser vidare vill jag att du provar något. Gör det nu. Lägg ut ett inlägg på sociala medier, ring en viktig person och kolla läget, eller bjud en tidigare kund på fika.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Kommunikationsstark, skriven av författaren Robin Almqvist

Det du har läst är ett utdrag från boken Kommunikationsstark. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.