Babbel, bubbel och ytligt prat för att fylla tystnader. Det är långt ifrån säkert att din brukare vill att du håller låda heeeela arbetspasset.

Jag, Anna, har efter många år i yrket känt och upplevt värdet av att naturligt kunna vara tyst tillsammans med personen jag assisterar och kollegorna när vi jobbar så nära som vi gör. Det är ett viktigt ämne jag gärna nämner vid inskolning av ny personal.

Många tror att det ingår ett pratansvar för den trevliga känslans skull. Det är verkligen jättesnällt och varmt tänkt men här kan det vara bra att försöka vända perspektivet. De flesta människor vill ha stunder av tystnad. Som brukare kanske du är i behov av att ha människor omkring dig under dygnets alla timmar. Jag anar att det kan kännas tröttsamt att få höra nonsensifyllnad 24/7.

Ni kommer troligtvis att vara nära varandra oerhört många timmar så gör er båda en gemensam tjänst och träna redan från början på att känna in och vara lyhörd för när det är läge att helt enkelt vara tyst.
Det är vanligt att brukare av snällhet, och ibland oförmåga, låter pratglada assistenter snacka non stop. Det kan innebära att personen inte spontant kommer till tals och löper risk att färgas av assistenten när det kommer till möjliga samtalsämnen.

Brukare som har svårt att ta initiativ till samtal, eller uttrycka sin vilja, kan däremot behöva ditt samtalsdriv för att komma igång och få sin röst och vilja hörd.

Några tips på vägen

» Ställ öppna frågor: Vart vill du åka? Vad tycker du? Vem ska du fråga?

» Ge brukaren tid att tänka. Det gör inget om det blir tyst en stund.

» Var nyfiken och följ upp. Du pratade om en resa, hur gick det? Vart åkte du? När du är nyfiken kommer brukaren automatiskt i fokus. Undvik att fylla i med liknande upplevelser du har haft.

» Hjälp till med förslag på ord som brukaren kan ha svårt att få fram. Kan det vara tåg du menar?

» Var hela tiden lyhörd för det din brukare vill säga eller om brukaren känns ointresserad och inte vill prata.

Att fundera på

Har du någon stund på dagen när du verkligen vill vara i fred eller bara vara i tystnad?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Stolt assistent, skriven av författarna Anna Andersson och Susanne Saxwold

Det du har läst är ett utdrag från boken Stolt assistent. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.