Det är lätt att förknippa personlig assistans med andra vårdyrken. Visst ingår det ofta vanliga sjukvårdsuppgifter i arbetet men faktum är att vi behöver belysa att personliga assistenter på många olika sätt fyller i där en annan människas funktion sviktar. Det kan handla om hjälp att tala, laga mat, förflytta sig och andas. Vad var och en behöver för stöd får du veta under introduktionen och inskolningen.

Några tips som jag, Anna, skulle vilja trycka lite extra på vid första mötet och introduktionen är det här:

Försök känna in hur din brukare vill hälsa första gången ni träffas, utifrån personlighet, förmåga, sinnesstämning och blyghet. Passar en handhälsning? En hand på armen medan du berättar vem du är? En kort beröring och sedan hålla lite distans tills ni känt av varandra lite mer?

Visst är det svårt att veta hur en brukare vill bli bemött? Kanske kan du ställa frågan om det är något speciellt du behöver tänka på till arbetsgivaren innan första mötet. Susannes dotter säger ”kom som du är” och med det menar hon att du ska vara avslappnad och dig själv vid första mötet, och såklart all tid efter det. Hon har till och med döpt sitt assistansarbetslag till #komsomduär.

Det är alltid bra att hålla tillbaka dig själv och ditt privata, och det är viktigt att visa intresse för personen du ska hjälpa. Däremot är det sällan gynnsamt för någon att tycka synd om personen och dennes situation. Tänk på att det du får lära dig om personen på inskolningen är nytt för dig, men vardag för den du ska hjälpa.

Du kanske helt saknar erfarenhet av hjälpmedlen, brukarens skada eller sjukdom? Kanske känner du stress över allt nytt du behöver lära dig och sätta dig in i och bubblar på mest kring det?

Kom alltid ihåg att en människa aldrig är sin skada eller sjukdom. Din brukare kanske vill berätta lite pö om pö vad den behöver ha hjälp med och hur du ska gå till väga för att assistera. Kanske vill brukaren hellre prata och lära känna dig i början för att känna in om ni klickar, innan ni går in på resten? Därför behöver du i alla situationer ha personen i fokus.

Om brukaren inte kan föra sin egen talan så ska den ändå ha ditt fulla fokus och ögonkontakt, även när en annan assistent eller anhörig berättar eller instruerar. Det är vanligt att brukare känner att människor pratar över deras huvuden, trots att det inte är illa menat.

Ta vara på alla tillfällen att lära känna, snappa upp detaljer i både det sagda och osagda. Första tiden tillsammans är verkligen en inkännande tid.

Att fundera på

Hur kommer det sig att du har valt att bli personlig assistent?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Stolt assistent, skriven av författarna Anna Andersson och Susanne Saxwold

Det du har läst är ett utdrag från boken Stolt assistent. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.