Personlig assistent är ett relativt nytt yrke, men det är definitivt ett riktigt yrke. Det är något du kan jobba med i många år eller till och med hela din karriär. Det här är inget yrke i väntan på något annat.

Jag, Anna, som är utbildad förskollärare och undersköterska har valt att gå tillbaka till assistansen där mitt hjärta finns. Att kunna fokusera och ge allt åt en enda människa är vad som verkligen driver mig till att välja assistansen. I de andra yrkena fanns alltid känslan att tiden aldrig räckte till för att jag skulle känna att jag verkligen gjort den skillnad jag hade som mål att göra för en annan människa.

Som anhörig har jag, Susanne, mer eller mindre ofrivilligt börjat arbeta som personlig assistent till min dotter. För att få livspusslet att gå ihop har jag valt att arbeta med min dotter varannan helg samt för att vi ska slippa ha utomstående personal i vårt hem dygnet runt. Jag är dock så oerhört tacksam för alla personliga assistenter som gör det möjligt för mig, min dotter och hennes syskon att leva ett så normalt liv som möjligt med arbete, studier, träning och umgänge.

Vi möter ibland människor som inte har förstått vad en assistent gör och gärna slänger ur sig trista kommentarer som:

”Jaså, arbetar du som personlig assistent? Typ duschar folk och promenerar hela dagarna?”

Här behöver vi svara smart, till exempel: ”Jo, men jag arbetar först och främst med människor och de duschar precis som du och jag. Personliga assistenter gör mycket annat också som inte har med hygien att göra, som att ge brukaren möjligheter till ett så normalt liv som möjligt. Ibland handlar mitt arbete faktiskt om att rädda liv.”

Vem som helst kan bli beroende av personlig assistans eller hemtjänstinsatser när vi minst anar det. Hur tror du att ditt liv skulle se ut om du fick en stroke som gjorde att du fick ett stort behov av stöd och hjälp?

Om du ska välja en person som ska assistera dig när du blottar hela ditt liv eller någon som tar hand om ditt barn, hur höga krav skulle du ha på den personen?

Det är ingen slump att just du blivit vald till arbetet som personlig assistent. Våga vara stolt över ditt arbete, bara så kan andra förstå vilket viktigt och fantastiskt yrke du har.

Att fundera på

Har du mött fördomar om yrket personlig assistent? Hur har du i så fall hanterat det?

Är du en stolt assistent?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Stolt assistent, skriven av författarna Anna Andersson och Susanne Saxwold

Det du har läst är ett utdrag från boken Stolt assistent. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.