Att Anna Lövheim blev juristen som jobbar med tunga ämnen som folkrätt, hållbarhet och mänskliga rättigheter gick redan att ana när hon var ung. Det hon verkligen brinner för är att få alla att förstå att de kan hjälpa till att göra jorden till en bättre plats. Helt enkelt genom att göra den där lilla förändringen i vardagen.

Anna Lövheim kommer aldrig att glömma när hon som nioåring var i New York med familjen runt juletid och för första gången såg hemlösa människor. Det var en chockerande händelse som vände upp och ner på livet.

”Allt som för mig var så självklart kom i ett nytt ljus. Jag hade en trygg tillvaro med familj, katt, villa och sommarstuga. Och jag befann mig på resa i en av världens rikaste demokratier – hur kunde människor fara så illa där?”

Den här händelsen var en av dem som gjorde att Anna Lövheim utbildade sig till jurist och senare jobbade för FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter. Hon bedrev lobbningsarbete i USA och arbetade under många år med statliga myndigheter och som politiskt sakkunnig vid Sveriges riksdag.

Hon är van vid att ämnen som hållbarhet och mänskliga rättigheter kan vara jobbiga ämnen att diskutera, och att människor tycker att det är svårt att veta var de ska börja för att bli mer hållbara.

”Därför gäller det att förenkla saker så mycket det bara går. Folk behöver snarare få en klapp på axeln och få höra att de redan gör mycket bra, än att någon ställer sig och rabblar upp alla 169 punkterna i de globala målen och ger bilden av att allt är kört.”

Det var utifrån det hon skrev en vykortsstor bok som handlar om hur vi alla kan bli mer hållbara. Hon beskriver den själv som en enkel guide för att komma igång här och nu. Boken riktar sig till privatpersoner och företagare som inte är så insatta i ämnet och som vill ha konkreta tips på vad de kan göra mer av.

Gräv där du står är Anna Lövheims första bok.


Om författaren

Anna Lövheim är jurist med inriktning på internationell rätt och mänskliga rättigheter. Hon har lång erfarenhet som beslutsfattare och föredragande på statliga myndigheter, i domstol och som politiskt sakkunnig vid Sveriges riksdag. Hon har även internationell erfarenhet, bland annat från FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter samt lobbningsarbete i USA.

Efter en tjänst som näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren driver Anna nu ett eget företag med fokus på opinionsbildning, hållbarhet, CSR och utvecklingsfrågor. Hon är verksam bland annat som moderator, föreläsare och skribent.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut små och snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett sjuttiotal böcker. Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/hallbarhet/

För mer information

Joakim Hedström, förläggare, 0708–12 91 21, joakim@egetforlag.se

Anna Lövheim, författare, 0766–33 69 23, hej@annalovheim.se