Vi vill med denna bok hjälpa dig att forma ditt liv och se till att det blir precis så där härligt och fullt av upplevelser som du önskar. Varför då? För att du ska ha kul under tiden och kunna dö nöjd. Det är så enkelt.

Livet kan inte vara antingen eller, det måste vara både och. Du måste ha haft motgång för att verkligen uppskatta framgång. Du måste ha upplevt sorg för att kunna känna ren lycka. Först när du förlorat någon uppskattar du fullt ut dem du har nära dig. Livet går inte spikrakt och det betyder inte att det blev fel. Det är så det är, och det är så det bör vara. Så njut av en slingrig väg med vägbulor, nedfallna träd, ösregn, lera och småsten, för rätt vad det är kommer du ut på en raksträcka med strålande sol och fågelkvitter.

I boken delar vi med oss av tips som du kan prova på, berättelser från våra egna liv och exempel på hur vi tänker. Vi hoppas att texten och övningarna bidrar till att du skapar en dialog med dig själv. Att de är till hjälp för att du ska kunna forma ditt liv och våga ta reda på vad som fungerar för dig och vad som får dig att bli nöjd. Vårt innehåll i boken är alltså inte en massa sanningar om hur det bör vara, utan mer tankeväckare och tips.


”Jag har seglat över Atlanten, vandrat i den vilda naturen i Kenya och Nepal och tävlat i ett antal underhållningsprogram. Jag vet hur det är att ha barnen varannan vecka och allt vad det innebär. Jag har fått uppleva en hel del av det som livet består av: det går upp och ner, fram och tillbaka, hit och dit och jag är så tacksam för allt.

Jag har fått vara med om äventyr och utmaningar som jag aldrig hade trott skulle vara en del av mitt liv.

Visst är en del saker på gränsen till korkade – och det är fullkomligt relevant att ställa sig denna fråga: Varför kan jag aldrig säga nej?

Är det rimligt att segla över Atlanten när jag vet att jag blir illamående av att åka baklänges på X 2000? Borde jag verkligen ge mig ut i det vilda Kenya och Nepal när jag är rädd för snokarna i de svenska skogarna?

Några år innan jag fick frågan om jag ville vara med i tv-programmet Det största äventyret bestämde jag mig för att säga JA till livet – och det tog jag uppenbarligen fasta på.

Jag fick sitta i timmar, ja, i dygn, under Kenyas magiska stjärnhimmel. Jag satt i flera veckor i en segelbåt och stirrade ut över Atlanten. Där fick jag tid till reflektion och gjorde värdefulla insikter om mig själv, livet och omgivningen.

Det blir djupt emellanåt. Du ifrågasätter livet och dess mening. Ifrågasätter dig själv och din omgivning. Du får svar på en del frågor, medan mycket förblir ovisst. Du känner dig tacksam och oerhört sårbar på samma gång.

Jag vet nu att jag vill bli bättre på att ta hand om människor och det som är viktigt på riktigt. Inte lägga tid på sådant som inte betyder något för mig. Inte lägga energi på dem som inte bidrar positivt. Min energi ska gå till rätt saker och jag vill se till att omge mig med rätt människor.”


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Dö nöjd, skriven av Anna Lindberg och Sandra Ruuda

Det du har läst är ett utdrag från boken Dö nöjd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.