Dagens gäst är David Stavegård, som har skrivit böckerna Excel helt enkelt och Diagram helt enkelt. Han är Excelmannen med hela Linkedin-Sverige, och har blivit Microsoft-världens motsvarighet till hedersdoktor.

Idag ska vi prata om diagrammens underbara värld. Om hur du kan råka luras med diagram – och hur du undviker det. Och hur du kan tänka för att göra riktigt krispiga diagram.

Ljudtekniker: Erik Almqvist

Poddsummering: Emelie Larsson


Summering av podden

Har du också stött på diagram som bara rör till det i skallen på en, istället för att tydligt presentera den data det är tänkt att den ska visa? Du kanske har sett diagram som har alldeles för många kategorier eller för lika nyanser på staplarna att det blir nästintill omöjligt att kunna tolka det som står.

David Stavegård förklarar i dagens avsnitt hur du bör tänka när vi skapar egna diagram.

Det första tipset är att han tycker att du ska sluta kopiera de ogenomtänkta och färdiga diagrammen du hittar i bara farten. Det är bättre om du stannar upp och inspireras – och sedan anpassar och justerar diagrammet efter din egen data.

Vanligtvis pressar många in så mycket information de bara kan i ett och samma diagram. Men då blir svårt för betraktaren att förstå och tolka resultatet. Därför behöver du se till att vara selektiv med det du presenterar. Det gör också så att läsaren uppfattar det du vill att den ska göra.

Kom ihåg att det är din uppgift att styra läsaren så att den förstår materialet på bästa sätt.

Ett annat av Davids favorittips är att skapa en katalog eller bibliotek på datorn. Där lägger du diagram du tycker är tydliga och effektiva, och som du framöver enkelt kan anpassa för att visa upp din egen information.

Så skapar du ett vettigt diagram

  • Börja med att fundera på storytelling, vilket innebär att du bör tänka på vad det är du vill säga med diagrammet. Vad är poängen med diagrammet?
  • Nästa steg är att bestämma vilket diagram som är mest lämpligt för den data du har. Om du har en komplex data, fylld med mycket information, är det exempelvis en dålig idé att använda ett cirkeldiagram (eftersom du inte kommer att kunna se vilken tårtbit som visar vad).
  • Ta bort onödigt brus. Det innebär att du behöver välja bort överflödig information, för att kunna fokusera på det viktiga.
  • Se till att markera den data du vill framhäva i diagrammet. Det du exempelvis göra genom att använd pilar som visar vad betraktaren ska titta på.
  • Om du har information som ska visas över en tidsaxel, se till att tiden flyter från vänster till höger. För vi uppfattar tid på samma sätt som vi läser text, från vänster till höger.
David Stavegård

David Stavegård är kanske den enda personen i Sverige som håller inspirationsföreläsningar i Excel. Han menar att programmet är orättvist behandlat. Därför är det hans jobb att föreläsa, utbilda och hjälpa företag att förstå hur de kan skapa både snyggare och roligare Exceldokument. Varje torsdag lägger han ut ett videotips på Linkedin. Hittills har det blivit hundratals filmer som har setts flera miljoner gånger.

David har för tre år i rad tilldelats motsvarande hedersdoktor-titeln Most Valuable Professional (MVP) av Microsoft.

Förutom att föreläsa och utbilda i Excel arbetar David också som Business Intelligence-konsult, där han hjälper sina uppdragsgivare att omvandla siffror till insikter. Bland kunderna finns främst banker, kommuner, myndigheter och globala koncerner. David Stavegård har skrivit böckerna Excel helt enkelt, Diagram helt enkelt och Mer Excel helt enkelt.

Pressbilder författare
David Stavegård 1 (jpg, foto Niclas Fasth)
David Stavegård 2 (jpg, foto Niclas Fasth)

Pressbilder böcker
Excel helt enkelt (jpg)
Diagram helt enkelt (jpg)
Mer Excel helt enkelt (jpg)

Digitala utbildningar
Skapa ett årshjul i Excel
Grundkurs i Excel

Kontakt
stavegard.se
LinkedIn