Frida Södermark är en av världens bästa ultralöpare och för det mesta ute på äventyr. Hon menar att äventyr sällan handlar om platserna utan vad du gör med dem. Här är några fler tips från hennes bok Våga – en väldigt annorlunda reseguide.

1. Ät streetfood

Ät streetfood när du är på resande fot, speciellt på kvällen. I de flesta länder förvandlas gatorna till restauranger. Våga prova nya rätter eller snacks. Det är både billigare och mer spännande än att gå på en vanlig restaurang.

Maten är halva resans upplevelse. Om du är rädd för att bli sjuk så ta med handsprit och ät där du ser att många andra äter.

2. Kolla vem du känner på plats

Undersök om du känner någon på den plats dit du ska. Har du tur får du en lokal guide och samtidigt kvalitetstid med en vän. Ta Facebook eller andra sociala medier till din hjälp.

3. Vadå packning?

Res alltid lätt. Man behöver inte särskilt mycket, och det underlättar särskilt vid transporter. Dessutom finns det utrymme för att ta med sig minnen hem. Saknar du något går det oftast att köpa på plats.

Ta med lite tvättmedel i en påse och en lina så kan du tvätta upp kläder i handfatet under resans gång. Fördela packningen i mindre påsar, exempelvis underkläder för sig, så är det lättare att hålla ordning på sakerna.

4. Du kan inte styra allt

Stressa inte upp dig om saker du inte kan påverka tar längre tid än du tror. Du kan ändå inte göra något åt det. Utnyttja tiden till att läsa några kapitel extra i din bok. Studera omgivningen. Ta det lugnt och stressa av. Tänk att du får unna dig lyxen att absolut inte behöva göra någonting.

5. Det finns alltid sovplats

Du hittar alltid någonstans att bo även om du inte bokat. Men be att få titta på rummet innan du bestämmer dig.

Ha alltid med ett reselakan i reserv om standarden känns låg. De tar minimalt med plats och finns att köpa i sportbutiker eller på nätet. De är även bra att ha om du råkar ut för en natt på en flygplats. Jag har även sovit ute med mitt på en strand.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Våga – en väldigt annorlunda reseguide, av Frida SödermarkDu har läst ett utdrag från boken Våga – en väldigt annorlunda reseguide. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.