Frida Södermark är en av världens bästa ultralöpare och för det mesta ute på äventyr. Även om hon själv samlar på länder menar hon att resor sällan handlar om platserna i sig. Det viktiga är vad du gör och upplever. Här är fem restips från henne.

1. Få post på resan

Om du befinner dig länge på resa, på olika ställen, eller inte har någon fast adress så kan släkt och vänner skicka sådant du behöver till ett postkontor under adressen Poste Restante. Adresser till olika kontor kan du hitta på internet. Att få en överraskning från någon man saknar är uppskattat.

Eller så kan du skicka saker du behöver längre fram till dig själv. Du kan även skeppa hem saker från din resa. Med båt tar det lite tid men är inte särskilt dyrt.

2. Anmäl dig till en tävling

Anmäl dig till ett motionslopp utomlands. Det är ett jättebra tillfälle att få se en ny stad. Dessutom blir det ett bra mål att motivera sig att träna inför.

3. Billig skjuts

Något som tillämpas flitigt bland annat i Tyskland och Italien är möjligheten att få skjuts med hjälp av olika sajter på internet. Människor som ändå ska åka en sträcka lägger ut trådar för att se om någon vill åka med. Det är ett billigt färdsätt och ett bra sätt att komma i kontakt med lokalbefolkning. Du kan även lägga ut förfrågningar om en sträcka du själv vill bli skjutsad.

4. Förbered dig innan

Olyckan kan vara framme. Se till att ha säkerhetskopierat datorn innan du reser iväg. Ha även kopior eller foton på pass och andra viktiga dokument.

5. Häng med likasinnade främlingar

Om du vistas längre på en plats och har ett specialintresse, undersök om du har möjligheten att utöva det tillsammans med den lokala klubben. De flesta idrottsklubbar och organisationer har hemsidor eller facebookgrupper där man kan komma i kontakt med medlemmar. Oftast finns det någon som talar engelska. Du bli alltid varmt mottagen.

Vänd på det. Visst vore det kul om din klubb hemma fick ett gästspel från en främling?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Våga – en väldigt annorlunda reseguide, av Frida SödermarkDet du har läst är ett utdrag från boken Våga – en väldigt annorlunda reseguide. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.