Jag samlar på upplevelser. Det är dessa som gör livet rikt. Mina passioner är löpning och resor. När dessa kan kombineras trivs jag som allra bäst. Trots detta gillar jag att vara hemma.

Jag gillar kontrasterna. Lugnet hemma i soffan med en bok, helst kombinerad med den kittlande känslan av att en ny resa närmar sig. Känslan vid tågstationen eller på väg till flygplatsen. När allt är ett oskrivet blad. Livet är ett äventyr. Jag är en äventyrare.

Jag reser väldigt mycket, både planerat och oplanerat. Så hade jag ingen aning om att det skulle bli när jag var yngre. Förutom ett utbytesår i Berlin som matematikstudent var jag inte särskilt berest. Men där blev jag fast. Den fantastiska staden, den nya kulturen, de nya vännerna.

Pengar men inget sällskap

När året var slut hade jag genom extrajobb som servitris samlat ihop tillräckligt med pengar för att åka ut på en lång resa. Dock tog det slut med min kille, och jag hade pengarna men inget resesällskap.

Jag funderade över alternativen och på internet hittade jag Rosa bussarna. Jag bokade in mig och åkte kort därefter till Kapstaden. Vi var 80 personer fördelade på fyra bussar som fick uppleva Afrika under två månader. Det var en väldigt spännande resa, både på det sociala planet och genom alla upplevelser.

Gör plats för äventyr

Detta blev startskottet för resepassionen. Det är i denna anda min bok kommer att fortsätta, genom att ta dig med på några av mina resor och dela med mig av tips för ditt eget resande. Det är ingen reseguide i vanlig mening, utan inspiration till hur du själv kan göra för att få ut lite mer från dina resor.

Jag har lärt mig mycket under mina resor. Att allt inte alltid blir som man tänkt. Att det oväntade kanske blir ännu bättre. Jag har lärt mig att vara öppen och flexibel. Jag skulle ha missat så mycket annars, som att få ha firat jul med en armenisk familj iklädd mitt svettiga underställ. Blivit bjuden på ett antal snapsar av några georgiska män på en kyrkogård. Ätit middag med en vietnamesisk familj samtidigt som hela kvarteret stod runt bordet och tittade på. Kokat fisk med en armenisk präst.

Varit uppe på ett berg med en byggarbetare och just i den stunden svarttaxichaufför från Abu Dhabi. Sovit på en bänk i en kyrka i Makedonien när inget annat stod till buds. Åkt en halsbrytande färd med båt nedför Mekongfloden. Varit strandsatt i deltat tillhörande samma flod under en hel helg. Blivit spontant inbjuden på bröllop i Jordanien. Sprungit ett maratonlopp i Irak med banan flankerad av Peshmergastyrkor.

Jag har träffat många fantastiska människor. Några har blivit vänner för livet. Jag har fått lära känna nya kulturer. Jag har fått förståelse för att vi människor är olika, och ändå så lika. Vi tänker på olika sätt och det ena är inte mer rätt än det andra. Jag utgår alltid från att människor vill väl. Jag har en positiv människosyn.

Somliga tatuerar in sina barns namn på kroppen. Jag har tatuerat in koordinaterna för två ställen där jag har mitt hjärta – Berlin och Norrköping. Koordinaterna ligger på respektive tågstation. Det är oftast där mina äventyr börjar.

Följ dina intressen

Eftersom jag är elitlöpare går mina resor oftast till ställen där man kan springa, träna eller delta i olika lopp. Fast löpning fungerar överallt om man anpassar sig efter rådande förutsättningar med avseende på säkerhet och terräng. Men du kan lika gärna följa ditt intresse för historia, vin, musik eller vad det nu kan vara. Kombinera det med andra äventyr. Våga ta ut svängarna lite.

Du behöver inte resa långt bort för att få uppleva ett äventyr. Spännande saker finns precis i din närhet.

Äventyr kan vara en planerad fritidsaktivitet, till exempel en resa i naturen, utanför anlagda vägar, eller ett besök i en främmande kultur. Haka på kompisarna när de ska prova något nytt. Läs i lokalpressen, på anslagstavlor, i sociala medier och i forum på internet vad som är på gång. Och framför allt. Våga testa nya saker.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Våga – en väldigt annorlunda reseguide, av Frida SödermarkDet du har läst är ett utdrag från boken Våga – en väldigt annorlunda reseguide. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.