När man formar miljön kan man sträva efter att stimulera nytänkande utifrån alla fem sinnena.

Syn

Tänk på färger och möblering i lokalen. Här finns många spännande lösningar för att göra det både enklare och roligare att visualisera idéer. Prova olika sittformationer, som fåtöljer istället för vanliga stolar och bord.

Att ha plats för att visualisera resonemang, resultat och diskussioner är centralt. Vi gillar många vita väggar, där det finns plats att sätta upp material under mötets gång.

Hörsel

Musik är ett bra hjälpmedel för att skapa olika stämningar och det finns till och med musik som förbättrar inlärningen. Behövs mer energi? Sätt på en fartfylld låt och låt folk röra på sig medan de tänker.

Behövs eftertänksamhet? Prova något av Mozart. Musik kan kopplas till olika övningar, och för att indikera att man ska avsluta (eller rotera om man har stationer) kan man ändra eller stoppa musiken.

Känsel

Lägg fram leksaker på bordet som deltagarna kan plocka med i olika syften. Lego och material för att rita och skapa ger andra dimensioner och underlättar ibland förståelsen och visualiseringen.

Lukt och smak

Variera lunch och fika och tänk på vad som ger energi (och undvik mat som ger paltkoma). Det går också att jobba aktivt med smakupplevelser som triggers under möten. Vad ger en chokladbit för associationer?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Kreativ på jobbet, Kristina Swenningsson och Ewa SvenssonDet du har läst är ett utdrag från boken Kreativ på jobbet – roligare och smartare möten. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.