Dagens gäster är Anna Andersson och Susanne Saxvold, som har skrivit boken Stolt assistent. De föreläser och utbildar främst assistansbolag, för att sprida kunskap och göra så att personlig assistent blir något mer än ett fatta-själv-yrke – där alla på egen hand behöver komma på vad som funkar bäst.
I det här poddavsnittet ska vi prata om hur du bemöter en funkisperson och dess assistent. Varför gör vi det så svårt för oss själva, när det egentligen är ganska enkelt?
Ljudtekniker: Erik Almqvist
Poddsummering: Emelie Larsson
Summering av podden
I det här poddavsnittet går Anna Andersson och Susanne Saxvold igenom hur vi på bästa sätt bemöter en funkisperson.
Men, vad är en funkisperson? Det kan egentligen vara precis vem som helst. I korthet är det en person med mer uttalade och synliga funktionsvariationer, som till exempel att den använder rullstol – eller kanske till och med behöver en rullstol för att ta sig fram. Det kan även vara en person som har svårigheter att få ihop det sociala eller sin egen vardag.
Vad är vi rädda för?
Vi är många som känner oss osäkra i sådana här möten. En del av anledningen är med all säkerhet att vi vet för lite om funkispersoner och olika funktionsvariationer. Kanske vågar vi inte ställa frågor. Kanske är vi rädda för att göra fel eller säga något som uppfattas sårande. Den främsta anledningen kanske är att vi inte är vana att träffa funkispersoner.
Anna och Susanne berättar att vissa människor utgår från att alla funkispersoner är på ett särskilt sätt. Därför antar vi också snabbt saker om personen, som till exempel att hen måste ha svårt att prata eller inte riktigt förstå vad vi säger.
Här är det dags att skifta perspektiv och sluta anta saker. För sanningen är att personen mycket väl kan vara kvickare och snabbare i tanken än vad vi är.
Så det första tipset riktar sig till alla vuxna. Låt barn få vet hur lika vi människor är innerst inne, oavsett vilka vi är, hur vi ser ut och var i världen vi bor. Men berätta också hur olika vi kan vara. För det är ju precis så här världen fungerar.
Tips när du möter en funkisperson
- Använd för guds skull inte bäbisspråk med personen. Prata som vanligt, är du snäll.
- Hälsa med den trygghet du använder när du hälsar på en person utan funktionsvariation. Hälsa som vanligt, alltså.
- Var nyfiken, se personen och gör inga antaganden om hur den är.
- Prata till funkispersonen i första hand – inte assistenten. Precis som du gör med andra människor.
- Om du har barn, prata med om ämnet och att det finns många olika funktionsvariationer.
- Jobbar du som assistent? Visa då med ditt kroppsspråk att personen, som du och funkispersonen träffas, i första hand ska prata till funkispersonen och inte till dig.
Anna Andersson och Susanne Saxvold träffades genom assistansen och upptäckte snart att de hade samma hjärtefrågor: att synliggöra och stärka den personliga assistansen. Deras gemensamma erfarenheter – som undersköterska, lärare och allra mest som personliga assistenter – har gett dem värdefull kunskap för att hantera och bemöta olika situationer, inte minst alla etiska och moraliska dilemman inom den personliga assistansen.
De värderar även människors fysiska och psykiska hälsa, vilket gjorde att de startade Glädjejoggen; en prestationsfri motionsform i naturen där alla är välkomna oavsett förmåga.
Anna och Susanne har skrivit boken de själva velat ha som assistenter, anhöriga och arbetsledare. De har många gånger känt sig ensamma och vilsna och saknat tillgång till snabb kunskap. Med Stolt assistent hoppas de att läsarna ska få känslan av att ha en ständigt närvarande kollega i sin ficka, fylld av inspiration och verktyg.
Pressbilder författare
Anna Andersson och Susanne Saxvold, 1 (jpg, foto Anna Eriksson)
Anna Andersson och Susanne Saxvold, 2 (jpg, foto Anna Eriksson)
Pressbild bok
Stolt assistent (jpg)
Digital utbildning
Stolt assistent - Introduktion till yrkesrollen
Kontakt
stoltassistent.com