Här kommer ytterligare några tips som brukar användas för att förebygga alkoholproblem. Problemet med dem är att de funkar dåligt. Det enda tipset som fortfarande fungerar med 100 procents säkerhet är att inte dricka alls. Vill du läsa de första tre tipsen så hittar du dem här.

4. Finsprit är bättre för hälsan

Många tror att dyr alkohol som dricks ur fina glas skulle vara bättre för hälsan än det som köps under resan till Tyskland eller dricks från dunken du har köpt av en mystisk filur på en mörk parkeringsplats.

I själva verket spelar det ingen roll var du har köpt alkoholen eller vad som står på etiketten. Om drycken innehåller alkohol och du dricker tillräckligt stora mängder blir du full. Att dessutom dricka tillräckligt ofta och mycket kan leda till alkoholism – oavsett hur fina glasen är.

5. Drick måttligt och ansvarsfullt

Problemet med det här rådet är att ingen egentligen vet vad som är måttligt. Och vad som är lagom för mig behöver inte nödvändigtvis vara samma för dig.

Den här typen av tips är mycket populära bland högriskkonsumenter eftersom de får möjligheten att själva bestämma. Dessutom kan de jämföra sig med någon som dricker mer. Och det känns ju ofta bra.

Ett annat problem med ord som ansvarsfullt är att det brukar förändras i takt med att promillehalten ökar.

Tillbaka till dietisterna igen. Antagligen skulle de aldrig be överviktiga att äta lagom med godis. Istället pratar de om tallriksmodellen, proteiner, kolhydrater och grönsaker.

6. Kaffe snabbar på förbränningen

En genomsnittlig nedbrytningshastighet är cirka 0,5–1 standardglas i timmen. Om du lätt känner av effekten kanske du har en låg förbränning och bör vara extra försiktig.

Däremot är det omöjligt att säga exakt vilken mängd alkohol just din lever kan förbränna per timme utan att göra ett laboratorietest. Vissa förbränner snabbare, andra långsammare. Och du kan inte skynda på hastigheten. Det betyder att bastubad, en kall dusch och starkt kaffe möjligen kan få dig att kvickna till, men promillehalten är oförändrad.

Du kan inte heller öva upp kroppen att bryta ner alkohol snabbare.

7. Åldern skyddar

Jag undervisade en gång de anställda på ett stort företag inom säkerhetsbranschen. Bland deltagarna satt företagsläkaren, vilket gjorde mig extra nervös. Under den andra dagen, när vi pratade om hur utvecklingen av alkoholism typiskt ser ut, begärde läkaren ordet.

”Jag är snart sextio år gammal och har druckit i hela mitt liv. Om jag inte har fått alkoholism nu så lär jag ju inte få det heller!”

Uppfattningen att vi ser på tiden och åldern som någonting bra är rätt vanlig. Jag tror att det delvis kan bero på att alkoholdebatten är så fokuserad på problem bland barn och ungdomar. Det verkar som om vi tänker att problemen alltid startar i barndomen och att vi med hjälp av olika förebyggande metoder i skolåldern kan minska svårigheterna senare i livet.

Min erfarenhet är att det främst är vuxna som har alkoholproblem. Många som söker hjälp är i pensionsåldern och forskning visar att problemen ökar bland äldre.

Jag tycker att det tål att tänkas på. Verkligheten är inte alltid som vi tror att den är.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Glasklart - drick smartare, författare Anna SjöströmDet du har läst är ett utdrag från boken Glasklart – drick smartare. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.