En kreativ plats där du får både plats att skapa och illustrera idéer på olika sätt är kanonbra om du kan få till. Platsen blir då också en påminnelse om de mål du vill uppnå, kanske idéer om något specifikt projekt som är på gång och som kan sitta uppe.

Om du har en sådan plats att jobba på ibland får du det vi kallar inkubationstid mellan varven när du gör annat – den tid som ofta måste gå innan de bästa idéerna poppar upp. Så då är det ju toppen om grejerna får stå kvar!

En kreativ plats behöver inte vara så märkvärdig men själv gillar jag att ha möjlighet att sätta upp urklipp, illustrationer, texter, tips etc. Använd härliga färger, sätt upp något kul citat eller bild du blir glad av och så möjlighet att ha på musik som du gillar. Det är för övrigt bra att ta hänsyn till alla fem sinnena när du skapar ditt kreativa hörn – syn (färg, bilder) hörsel (musik, naturljud), känsel (leksaker, material), lukt och smak (något ätbart).

Rum för flow

Hemma har vi sådan lyx så vi har ett eget kreativitetsrum och där sitter vi tillsammans. Ibland målar och ritar alla, ibland sitter någon med en dator, någon ritar och en annan gör lite jobbgrejer eller läxor. Ibland så kommer tillfällen som häromdagen, när mormor, jag och barnen gjorde en rolig övning. Vi skvätte kaffefläckar på akvarellpapper, lät dem torka med sump och allt och sedan började vi leta roliga gubbar att skissa fram.

Sådana gånger inträffar ofta det så kallade flowet. Trots att man är flera och alla gör lite av sitt så blir det en fullständig tyyyystnad … bara för att man är så koncentrerad och inne i sitt! Så ett tips är att bjuda hem några kompisar och lika väl som ni bara sitter och pratar och fikar kan ni syssla med något kreativt – det är en ren glädje och skön känsla att skapa någonting konkret!


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Kreativ på jobbet, Kristina Swenningsson och Ewa SvenssonDet du har läst är ett utdrag från boken Kreativ på jobbet – roligare och smartare möten. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.