Ett mänskligare samhälle handlar om att klara av att se och göra det lilla extra. Inte för att du själv behöver det, utan för att det gör nytta någon annanstans. Någon annan gång. För någon annan.
Det handlar om att tänka altruistiskt. Att inse att du har möjligheten att göra gott och att det är därför du väljer att göra det.
Det kan vara att våga stå upp och säga vad du tycker är fel i samhället. Att engagera dig i en förening eller i politiken. Jag är säker på att det var sårbarheten jag såg i New York som en gång triggade mitt politiska engagemang.
Förmågan att bry sig om andra är en fråga om överlevnad. Vi människor har ett basalt behov av att bli berörda, behövda och sedda. Covid-19-pandemin blev väl det ultimata beviset för hur mycket vi människor behöver varandra. Risken att drabbas av psykisk ohälsa har ökat som ett resultat av att många tvingades leva ensamma och isolerade så länge.
Därför är det viktigt att hitta de kopplingar där människor kan komma nära varandra, både i det stora och i det lilla. Och där du, om du orkar, kan brinna för någon annan.
Låt tjejerna ta plats
Jämställdhet är en fråga som jag brinner för. Det är fullständigt självklart att jag inte ber om ursäkt för mina åsikter bara för att jag är kvinna. Fast jag har ofta känt att jag nog förväntats vara lite tystare, ta lite mindre plats. Och att jag – på ett annat sätt än män – ofta har behövt förklara ingående varför jag tycker och tänker på ett visst sätt.
Jag upplever att kvinnor många gånger backar när det gäller att stå upp för jämställdhet och sin rätt, vilket gör mig ledsen. Kvinnor i alla åldrar måste självklart stå upp för sig själva och för varandra, annars kan vi aldrig nå jämställdhet. Men det räcker inte. Män i alla åldrar behöver också stå upp för kvinnors rätt att få samma plats som de själva tar för given.
Det handlar om att ge varandra utrymme och vara mänsklig mot alla, helt enkelt. Vi ska inte ta skit, men inte heller låta någon annan ta skit.
Fundera på
Jag är säker på att du också har stått upp för någon annan människa. Fundera gärna på varför du gjorde det där och då. Vad var det som triggade dig att kliva fram och säga ifrån? Hur kan du använda den drivkraften för att göra det oftare?
Idrottslägret som alla tjänar på
Stadium Sports Camp är Sveriges största idrottsläger för barn och ungdomar i åldrarna sju till fjorton år. Det äger rum på sommarlovet och samlar tusentals träningssugna tjejer och killar. Finessen utifrån ett hållbarhetsperspektiv? Det mest uppenbara är förstås att barn och ungdomar får möjlighet att röra på sig och att de får uppleva spänning och gemenskap.
Det mindre uppenbara är den smarta win-win-lösningen för ett blomstrande och engagerat föreningsliv.
Genom ett samarbete mellan Stadium och lokala idrottsföreningar säkerställs dels att ungdomarna får proffsiga ledare som kommer från föreningarna och kan idrotten ifråga, dels att föreningarna får ersättning för sitt och sina medlemmars deltagande på lägret. På så vis har idrottsklubbarna tjänat mångmiljonbelopp.
Och när ungdomarna passerat åldersgränsen för att delta, kan de söka sommarjobb för att bli en av de cirka tusen idrottsledare som får lägret att rulla på varje år.
Bättre förebilder
Fredliga och inkluderande samhällen (mål 16) är mänskliga samhällen där vi ser varandra och ger varandra utrymme. Och där de som ser andra och gör gott blir de stora förebilderna.
I områden där det coolaste för de unga är att ha pengar på fickan, juveler, bilar och vapen, och där många tjänar ”snabba cash” på att sälja droger – där är risken stor att människor som lever så blir de ungas förebilder. Om vi inte skapar andra förebilder.
Tillsammans kan vi hjälpas åt med att uppmärksamma de andra exemplen. Fembarnspappan som kom till Sverige utan någonting, men som vågade starta en egen restaurang och har öppet sju dagar i veckan. Och lagledaren som tvättar ungarnas matchtröjor i sin egen maskin när klubben saknar resurser.
Vi behöver lyfta dem som viktiga förebilder. Tänk om de fick pris som årets lokala hjältar.
Vanligtvis när vi pratar förebilder nämner vi i stället gärna framstående personer som startar företag som Spotify och Klarna, eller människor som Zlatan (om vi riktar oss till unga). Jag tycker att Zlatan är helt fantastisk, men han är en på miljonen. En extraordinär talang med ett pannben av järn. Lite svåruppnåeligt för de flesta. Det är vardagshjältarna som är de mest hållbara förebilderna, helt enkelt för att fler har fler likheter med dem än med personer som Zlatan.
En god förebild är den tidigare hockeyspelaren från Linköping HC, Magnus Johansson. En dag satt han tillsammans med goda vänner och funderade över hur de genom välgörenhet skulle kunna bidra till en bättre tillvaro för barn som befinner sig i sårbarhet på olika vis. De bestämde sig för att använda sina nätverk och kontakter inom näringslivet för att samla in pengar genom olika arrangemang.
Det som började som en tanke av godhet blev Tappra Barn, som jobbar med att stötta barn på orterna där stiftelsen finns. Sedan starten har Tappra Barn samlat in och delat ut flera miljoner kronor till verksamheter som jobbar för att hjälpa utsatta eller sjuka barn.
Hennes protest förändrade världen
En av mina stora förebilder är Rosa Banks. Nu menar jag inte att du måste göra något liknande vad hon gjorde, utan jag vill visa hur en enskild människa i förlängningen faktiskt kan påverka hela världen.
På femtiotalet var USA, särskilt en sydstat som Alabama, starkt präglat av rassegregation. Svarta hade inte fritt tillträde till platser som restauranger, kaféer och frisörsalonger. Inte heller på bussar fick svarta sitta var de ville. Men Rosa Parks, uppvuxen i en familj av före detta slavar och med egna upplevelser av den skräck Ku Klux Klan kunde sätta i människor, accepterade inte tingens ordning.
En decemberdag 1955 vägrade hon helt enkelt att ge sin sittplats på bussen till en vit man. Hon trotsade den dåvarande lagen som stödde den vita mannens företräde på bussen.
Händelsen utlöste en långvarig bojkott av kollektivtrafiken från de svartas sida och blev i själva verket startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Efter en rättslig prövning kom Högsta domstolen fram till att den segregerande lagen bröt mot USA:s grundlag.
Rosa Parks greps den där dagen på bussen. Hon tvingades efter en tid att lämna sin hembygd i Alabama och flytta till Detroit för att undgå trakasserier från rasister. Så visst förlorade hon striden just den där dagen, men kriget vann hon. För efter ett decennium av kamp från medborgarrättsaktivisterna, förbjöd USA:s kongress rassegregation i samhällets alla sektorer.
Det yttersta beviset på deras framgång fick vi när Barack Obama svors in som USA:s första färgade president 2009.
Fundera på
Vilka är dina förebilder? Vilka förebilder har människorna omkring dig? Hur kan du se till att de här människorna uppmärksammas, särskilt om de inte är vana vid det, utan brukar jobba på i det tysta?
Om du är företagare kan du såklart snegla på vad andra företagare gör, sådant som du imponeras av. Kan du göra något liknande? Kan du ta vad de gör och göra något ännu bättre? Och när du har gjort det, hur kan du på ett snyggt sätt berätta för dina kunder och omvärlden om det?
Vill du veta mer?
Det du har läst är ett utdrag från boken Gräv där du står. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.