Allt du gör är kommunikation. Även när du låter bli att säga eller göra något är det ett ställningstagande och ett meddelande till omvärlden. Vad kan du hitta på för att göra kommunikationen roligare, förutom att peppra folk med emojis och bilder på gulliga katter?
Rita på jobbet
Måste mötesanteckningar bara bestå av bokstäver och ord? Knappast. Låt någon rita vad som sägs. Om inte någon av kollegorna känner sig manade kan ni anlita en professionell mötesritare.
Några av fördelarna med att rita är att du minns bättre, når ut bättre, tänker bättre, förstår bättre och upptäcker nya saker. Varför? Vår gissning är att du kickar igång båda hjärnhalvorna när du jobbar med ord och bild. Dessutom brukar det uppstå en skön wow-faktor när du vågar rita trots att du är vuxen.
Säg vad du gör, gör som du säger
Bygg upp andras förtroende för dig genom att vara pålitlig, öppen, ärlig och rak. Tillit är något du förtjänar genom att vara konsekvent i det du gör och säger.
Och den försvinner snabbt om du är ombytlig och vänder kappan efter vinden. Det roliga med ordet tillit är att det är en palindrom. Du kan läsa det lika bra framifrån som bakifrån. Det speglar också att tilliten måste gå i båda riktningarna för att fungera.
Svordomsleken
Samla några kollegor och ställ er framför varandra, två och två. Svär sedan så mycket ni orkar med hjälp av låtsasord. Din räkodlande korvstoppare och platåbärande svintoskurk. Förutom att ni tränar på att svära svordomsfritt utforskar ni även språkets magiska värld.
Ta en tyst minut
Hur mycket betyder det egentligen för oss att vi pratar med varandra? Undersök det genom att ta en tyst fikapaus. Sätt mobilerna i ljudlöst läge och lägg bort dem. Ingen får säga något, men miner och gester är tillåtna. Vad händer och hur känns det när ni har varit tysta en kvart?
Olika barn leka bäst
Försök så ofta du kan att kliva över i någon annans utkikstorn och undersök hur världen ser ut därifrån. Arrangera miniutbildningar på företaget där människor från olika kulturer och med olika religioner, diagnoser, sexuella läggningar, kön och åldrar får berätta om sig själva. Hjälp samhället att öka förståelsen för att alla olikheter finns och behövs.
Vill du veta mer?
Du har läst ett utdrag från boken Matlåderoulette – och annat roligt på jobbet, som skrevs och designades på två dagar. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författarna.