Det finns människor som verkar kunna äta hur mycket bearnaisesås, chips och godis som helst utan att lägga på sig. Andra behöver bara titta på en chipspåse för att gå upp i vikt.
Det finns en vanlig uppfattning om att människor som är kraftigt överviktiga har dålig moral och att de skulle kunna vara smala om de bara lärde sig att tacka nej till onyttigheter. Ett liknande synsätt finns när det gäller alkoholproblem. Problemet med sådana här åsikter är att de inte stämmer överens med vad forskningen säger.
I dag vet vi att vissa människor föds med en ökad ärftlig sårbarhet för att bli överviktiga, precis som vi vet att andra föds med en ökad risk för hudcancer eller alkoholproblem. Det är när vi passerar vår egen gräns som vi får hälsoproblem.
Men generna är bara en del av formeln. Du har faktiskt en egen vilja också.
Chipsformeln
Jag skriver under på ett synsätt som vuxit fram alltmer inom forskarvärlden. Det är att alkoholproblem har många likheter med andra sjukdomar som orsakas av en kombination av ärftliga orsaker och våra livsstilsval. Exempel på sådana sjukdomar är typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Några som var tidigt ute med en enkel förklaringsmodell för detta var Terry O’Bryan och Ray Daugherty. På 1980-talet formulerade de riskreduceringsmodellen, en modell som förklarar hur alkoholproblem uppstår och kan förebyggas. Enkelt säger den att våra gener + vår livsstil = ett resultat.
I det här exemplet har jag valt att kalla den chipsformeln.
Det är sant att vissa människor har en ökad sårbarhet för att bli tjocka. Det är också lika sant att alla kommer att bli tjocka om de äter chipspåse efter chipspåse. Det är bara en fråga om när – och vilken mängd som krävs.
Generna du föddes med och dina val kommer att ge ett resultat, oavsett om det gäller chips eller vin.
Hög eller låg risk – du väljer
Alla föds med en viss genetisk sårbarhet, och vissa har högre risk än genomsnittet. För att du ska kunna få balans i din egen chips- eller alkoholformel behöver du först känna till vilken medfödd sårbarhet du har – och sedan förstå vilka val som innebär låg risk just för dig. Och det är som sagt orättvist. Vissa människor kan utveckla allvarliga problem på kortare tid och med mindre mängd alkohol än andra.
Vi kan titta närmare på exemplet med hjärt- och kärlsjukdomar. Där är rökning, en stillasittande livsstil och stress exempel på högriskval. För att minska risken för problem är det istället bra att konditionsträna och äta nyttig mat.
Verktygen du har för att välja en lägre eller högre risk när det gäller alkohol handlar om hur mycket och hur ofta du dricker. Svårare än så är det faktiskt inte.
Det som möjligen krånglar till det är hur vi ser på alkoholproblem.
Anonyma Diabetiker
Jag tror inte att människor som har högt blodtryck eller diabetes skäms för det. Däremot är problem med alkohol kopplade till skuld och skam.
Ett bra exempel på det är namnet på den största självhjälpsorganisationen. Den heter fortfarande Anonyma Alkoholister – trots att organisationen länge och hårt har kämpat för att personer som utvecklat alkoholism ska sluta känna skam och skuld.
Jag tror inte att någon skulle komma på tanken att byta namn på Diabetesförbundet till Anonyma Diabetiker.
Vill du veta mer?
Det du har läst är ett utdrag från boken Glasklart – drick smartare. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.