Livet består i de dagar du lever och vad du väljer att göra med dem, hur du förhåller dig till dig själv och din omgivning. Samtidigt som vi inte ska gräma oss över gårdagen kan vi lära oss av det som har varit och se till att det påverkar vårt här och nu på bästa sätt. Vi har alla möjligheter att påverka framtiden och vad vi gör av vår tid från och med nu och framåt.

Det har blivit en konst att vara närvarande i stunden och tillsammans med andra människor. Vi har digitala kanaler som pockar på vår uppmärksamhet mer än någonsin, vilket sätter oss i en utmanande situation. Att kunna lyssna ordentligt på någon och vara riktigt närvarande är värdefullt, det gör att den personen känner sig sedd.

För att kunna vara mer här och nu menar vi att du behöver skapa en struktur. Vissa mår illa av att bara höra ordet struktur. Några gillar det. För oss är struktur en förutsättning för att få ihop våra olika liv, men också för att frigöra tid till det vi tycker är extra roligt. 

Vi tror på att skapa oss en god struktur för veckan utifrån våra egna förutsättningar. Det som är viktigt att tänka på är att förutsättningarna är olika för alla människor, vilket betyder att du måste skapa din egen struktur utifrån vad som är viktigt för dig. Du kan inte göra som någon annan.

Så funkar ett veckoschema

Ett veckoschema har som syfte att du ska få en bra struktur på din vardag. I veckoschemat planerar du in vilken typ av aktivitet du ska ägna dig åt under dygnets alla timmar: arbete, fritid, kost, sömn, hushåll, familj, vänner och ledig tid.

Vårt veckoschema är inget märkvärdigt verktyg, men det är väldigt effektivt för att du själv ska kunna prioritera vad som är viktigt för att veckan ska bli förutsägbar och enklare att ta sig igenom. Använd schemat för att se vilken tid du har till förfogande och hur du använder den.

Du har 168 timmar varje vecka till ditt förfogande. Hur mycket tid har du över?

Kanske tänker du, som många andra innan de har gjort sitt första veckoschema, att ett välplanerat veckoschema kommer att kännas låst. Vår erfarenhet är den motsatta. Vi får ofta höra från dem vi utbildar att de känner sig fria när tiden är planerad. Du bli mer effektiv och på så sätt frigör du tid till en massa annat.


Författaren Anna Lindberg

”När jag var som mest aktiv var det mycket som skulle få plats i planeringen. Skola, träning, kompisar, läxläsning, mat och tillräckligt med sömn. Därför fick jag tipset att börja göra ett veckoschema. Idag använder jag strukturen för att få ihop mitt liv med tre barn, tre olika bolag och sambo som arbetar på annan ort. Jag har långt till släkt och därmed också till naturlig hjälp i form av barnvakter. Det innebär mycket logistik och planering för att få ihop arbete, tid med barnen, hämtningar och lämningar.

När jag som före detta elitidrottare tipsar andra om att göra en ordentlig planering är det som om de får det bekräftat, svart på vitt, att de där idrottarna inte är kloka. Jag förstår reaktionen. Det kan verka hysteriskt, till och med lätt maniskt till en början. Som att allt måste vara på ett visst sätt och satt i ett särskilt fack, uppstyrt och kontrollerat.

Syftet är att få koll på läget. Att göra rätt saker vid rätt tillfälle. Effektiviteten blir bättre, närvaron högre och framför allt så frigörs tid till annat. Tänk att få lite extra tid över till sådant som faktiskt känns viktigt på riktigt, som barn, familj, vänner, slötid, träning eller … Ja, vad vet jag? Det vet bara du.”


Författaren Sandra Ruuda

”Jag brukar göra min veckoplanering på helgen innan veckan börjar. Då ser jag till att den grova planeringen i min digitala kalender får en detaljplan som jag gör med penna och papper i en bok så att veckans prioriteringar blir tydliga.

Vanligtvis handlar det om att ge mig själv en förståelse för vad jag inte kommer att hinna med under veckan, och därmed få rimliga förväntningar på vad jag kommer att få gjort. En vecka som blir praktiskt genomförbar och som jag kommer att klara av. Det ger mig trygghet under genomförandet, och när veckan är klar känner jag mig nöjd.

Eftersom våra barn behöver skjutsas och familjelogistiken ska funka, blir min man ofrivilligt involverad i min veckoplanering. Många, många veckor har jag fått frågan av min man om vi måste bestämma vem som ska köra en viss dag. Mitt svar är självklart och alltid ett JA! Det måste vi för då kan jag känna mig trygg med att veckan rullar på. Och jag kommer att bli tåligare för händelser som dyker upp utanför planen. En välplanerad familjevecka gör att jag blir en mer harmonisk och kärleksfull fru.”


Ditt eget veckoschema

Få mer ordning och struktur på ditt liv med ett veckoschema

Du ska snart få fylla i ditt eget veckoschema inför den kommande veckan. Räkna inte med att du kan följa din planering första veckan. Räkna heller inte med att den första veckoplaneringen blir optimal. Det krävs träning och nyfikenhet för det, precis som för allt annat. Se på den första veckan på samma sätt som dina första stapplande steg. Det kommer att gå lite trögt och alldeles för långsamt, så kom ihåg varför du gör veckoplaneringen. 

När du sedan följer upp veckan, få inte panik över att det inte blev som du hade tänkt dig. Det brister kanske lite här och där, det är fullt normalt. Det är insikten om bristerna som gör att du har goda förutsättningar att planera din vecka bättre nästa gång och på så sätt skapa en hållbar planering på sikt.

Så småningom kommer du fram till ett veckoschema som blir hållbart för dig och som du känner dig nöjd med och som leder dig framåt.

Vi brukar färgkoda de olika kategorierna för att få en bra överblick över veckan. Så välj egna färger till följande kategorier: arbetstid; planering, förberedelser och uppföljning; familj och hem; fritid och fysisk aktivitet; kost; sömn.

egetforlag.se/bocker/do-nojd kan du ladda ner ditt eget veckoschema.

Övning

Planera ditt veckoschema i detalj – dag för dag, halvtimme för halvtimme. Försök att ta dig an veckoschemat med ambitionen att du kommer att kunna följa allt som står i schemat. Planera alltså in det som du med största sannolikhet vet att du kommer att hinna med. Kom ihåg att det är du som bestämmer vad som ska få plats i din vecka.

Tänk på

Här är några frågor som kan hjälpa dig med veckoschemat: Hur många timmar behöver du sova för att må bra? Hur många timmar går åt till att sköta hem och hushåll? Hur många timmar går åt till jobb/skola samt resor fram och tillbaka? Hur mycket tid lägger du på träning i veckan? Hur mycket tid vill du ha med din familj och dina vänner? Hur många timmar kräver dina måltider? Vilka är dina prioriteringar? Behöver något strykas eller delegeras?

För att få utrymme att utvecklas behöver du tid och energi. Men många har redan en fullbokad kalender. Därför vill vi utmana dig att avsätta en tid varje vecka till att göra det du själv väljer. När kan du ge dig själv det här utrymmet? Blir det på morgonen, lunchen, kvällen eller kanske under helgen?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Dö nöjd, skriven av Anna Lindberg och Sandra Ruuda

Det du har läst är ett utdrag från boken Dö nöjd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.