Många jagar efter prylar, status, uppmärksamhet, framgång och familj. Till stor del handlar det om att få bekräftelse eller visa upp en fin fasad. Vad gör jakten med oss som jagar?

Jag träffade en kvinna som hade det ekonomiskt gott ställt. Hon var välutbildad och hade gjort karriär. Nu levde hon och hennes man i ett stort hus fyllt med dyrbar konst. De hade inom- och utomhuspool, en bil för sommarvädret och en för vintern och två fritidshus – ett i Sverige och ett utomlands. Ändå var hon inte lycklig inombords. Lyckan låg inte i vad hon ägde, hade hon kommit fram till. När vi skulle skiljas åt frågade hon vad som skulle hända om hon blev sjuk, eller när hon blev gammal. ”Vilka kommer och hälsar på mig då?”

Det är lätt att fastna i extra allt-ekorrhjulet där vi vill vara på ett visst sätt eller äga en massa saker. Trots att de här sakerna skänker oss väldigt lite lycka gör vi det ändå. Hur kommer det sig? Jag tror att det beror på att det är enkelt att visa upp den här sidan. Den går att ta på och ser bra ut vid en snabb titt.

extra allt-ekorrhjulet

Under många år var jag själv inne och snurrade i hjulet. Nu har jag så gott som tagit mig ut från det. Jag säger så gott som eftersom jag fortfarande kan tappa fokus på vad jag tycker är viktigt. Istället för att prioritera vilka saker och personer som är viktiga i mitt liv ger jag vika för trycket utifrån. Vi matas hela tiden med den glättiga bilden av hur andra har det och att de är så lyckliga tack vare det. Det gör det enkelt att drömma om att göra samma saker istället för att följa den inre kompassen och ta reda på vad vi är tacksamma för och som ger vårt eget liv mening.

För mig är det viktigaste i mitt liv familjen och att vi får vara friska. Därför har jag valt att jobba mindre för att få mer tid för dem och mig själv medan barnen fortfarande är små. Visst var det ett svårt och tufft beslut att fatta. Både för att jag tycker om att jobba och för att pengar alltid ger en större frihet.

Att resa utomlands på semestern är inte längre givet. Å andra sidan funkar det alldeles utmärkt att handla kläder och saker till hemmet begagnat.

Något som hjälpte mig att fatta beslutet var insikten att jag har många år kvar att jobba när barnen har blivit större. Dessutom känner jag i dag betydligt mer tacksamhet och lycka för min familj, mitt liv och hur jag lever det.

Övning

För att komma på vad som gör dig tacksam, och hålla koll på att du gör bra saker för dig själv, kan du skriva lyckodagbok. Det kanske låter fånigt, men jag vet hur enkelt det är att minnas alla dåliga saker och glömma de bra. Om det hjälper dig kan du kalla det din tacksamhetsdagbok eller bara det där blocket som du skriver ner roliga saker i.

Använd en anteckningsbok du har hemma eller köp en i närmaste bokhandel.

Din uppgift är att varje dag skriva:

  • Tre meningar kring något eller någon som du är tacksam för just i dag. Beskriv gärna hur du kände och upplevde det. Det kan vara något som har hänt, en upplevelse, familjen, vänner, lunchpromenad eller andra saker.
  • Tre meningar kring något som du har gjort bra just i dag. Beskriv gärna hur du kände och upplevde det. Det kan vara att du gjorde ditt bästa på provet, avstod från att städa för att istället ta en fika med en vän eller tog en promenad på lunchen. Genom att du tar dig tid att skriva ner dessa meningar blir det en kort reflektion över dagen. Blev det som jag hade tänkt mig? Upptäckte jag något nytt positivt i mitt liv? Vad kan jag göra annorlunda imorgon?

Vid varje ny månad läser du i boken och reflekterar över vad du har skrivit, om dina känslor, möten, upplevelser, samtal, saker, människor och annat. Hur har det påverkat dig? Vad är det som återkommer? Kan det vara det som är viktigt för dig? Är det något som du skulle vilja stod med i boken?

På detta sätt kan du boosta och coacha dig själv med energi och positiva tankar.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Extra allt, av Karolina LindheDet du har läst är ett utdrag från boken Extra allt – en handbok för duktiga flickor. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.