Karolina Lindhe har alltid varit en tävlingsmänniska. Till och med när hon höll på att bränna ut sig vägrade hon visa sig svag och acceptera en sjukskrivning. Nu har hon skrivit en bok för att hjälpa andra alldeles för duktiga människor.

För Karolina Lindhe började tävlandet i grundskolan. Hon hade lässvårigheter och fick därför gå till specialläraren Tyra. ”Jag fattade redan då att skolan gjorde det här för att hjälpa mig, men jag kände mig utpekad och utblottad. Där började perfektionsjakten som flera gånger nästan har knäckt mig.”

Begreppet duktiga flickor används främst för flickor och kvinnor som slår knut på sig själva för att leverera och vara perfekta i andras ögon. Karolina menar däremot att fenomenet även gäller pojkar och män, men att den diskussionen sällan förs.

”I grunden är duktigheten någonting bra. Den får oss att vilja mer och att faktiskt våga. Det är när vi försöker göra extra allt av precis allting som det går fel.”

De senaste åren har arbetsgivaren fått allt mer ansvar för människors psykiska hälsa. Visst bär den ett stort ansvar, men för många kommer pressen inifrån. Extra allt är en bok som vill hjälpa prestationsinriktade människor att stanna till och hitta sina egentliga drivkrafter. Det är först då den duktiga flickan och arbetsgivaren kan hjälpas åt med att få balans i vardagen.

Om författaren

Karolina Lindhe har många års erfarenhet av utbildning, service, försäljning och ledarskap i flera olika branscher. Nu arbetar hon som föreläsare på företag och inom skola och idrott. Extra allt är hennes första bok.

Kontaktperson

Helene Engström, förlagschef 0708–12 91 81, helene.engstrom@egetforlag.se

Om förlaget

Eget Förlag ger ut små och snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett femtiotal böcker. Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/bocker/extra-allt/