Förordet till boken Jämställd vardag.

Jag drömmer inte om ett matriarkat där unga män måste leva med de övergrepp, trakasserier och den sexism de har blivit utsatta för. Till stor del i tystnad. Med en känsla av skam. Ett Sverige där en man var tredje vecka dödas av sin kvinnliga partner.

Jag smider inte planer på att män själva ska ta hand om våra barn. Att kvinnor ska ta ut mindre än 20 procent av den totala föräldraledigheten. Hitta på en massa skäl till att det är omöjligt för dem att ta ut mer än tio dagars föräldra- ledighet totalt: Jag är ju egenföretagare, chef, viktig på mitt jobb, och så tjänar jag ju så himla mycket mer än min manlige partner. Sorry, kids, ni är gulliga, men att ge er omsorg, tid och närhet under en massa år, det är för mycket begärt.

Jag hoppas inte att män ska gå på knäna och bli utmat- tade av stress. Ha koll på alla detaljer och ses som ansvariga för att dela ut uppgifter till sina fruar och sedan ändå behöva påminna för att hon har privilegiet att ”glömma” eller ”vara lite slarvig”. Gråta inombords av stressen över att vara den som håller ihop familjeprojektet och de miljoner grejer som ingår där.

Sedan vill jag inte heller att de här männen ska få höra av sina flickvänner, sambor och fruar: Har jag verkligen bett dig att göra allt det här? eller Fan vad du tjatar.

Jag vill inte att en massa män dagligen ska behöva tänka: Jag orkar inte. Det är lättare att göra alla uppgifter själv än att behöva påminna den här kvinnan gång på gång.

Jag vill inte att män ska behöva komma till insikten att det är lättare att göra allt själv än att känna smärtan och besvikelsen över att hon inte bryr sig tillräckligt för att fak- tiskt förändra sitt beteende.

Förstår du vad jag säger? Jag kämpar inte för att halva befolkningen ska behöva lida. Men vänta nu. Vet du, det är ju exakt så halva befolkningen har det – idag.

Jag kämpar för att halva befolkningen ska slippa lida. Det är min önskan om förändring. Och det borde vara allas. Även din.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Jämställd vardag, skriven av författaren och föreläsaren Sandra Lindström

Det du har läst är ett utdrag från boken Jämställd vardag. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.