Bristen på jämställdhet leder till stress och utmattning, där fyra av fem personer som drabbas är kvinnor. Men problemet är inte kvinnors höga krav i hemmet, som många hävdar, utan en orättvis fördelning av vardagens sysslor.

Framsidan av boken Jämställd vardag, skriven av författaren och föreläsaren Sandra Lindström

Sandra Lindström är legitimerad psykolog och drivs av ett stort engagemang för jämställdhet. Redan under studietiden specialiserade hon sig på frågor om makt, kön, relationer och föräldraskap. Det viktigaste för henne har varit att lyfta jämställdhetsdiskussionen från att vara en fråga om skuld och skam till att handla om ett kollektivt och individuellt ansvar.

”Jag brukar säga att jämställdhet aldrig kan gå för långt. För så länge tvätten inte sköts av en magisk fe finns det mer att göra. Alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Särskilt om vi är vuxna som väljer att leva tillsammans.”

Sandra Lindström menar att lösningen på den ojämställda stressen inte är att uppmuntra kvinnor att gå yogakurser eller andas i fyrkant. Eller att sätta sig i soffan hellre än att tömma diskmaskinen.

”Vi behöver våga prata klarspråk med varandra, att ta upp det som skaver och att faktiskt våga mäta och räkna. Här är det lätt att bara kolla på de konkreta uppgifterna och glömma bort allt projektledande på hemmaplan. Och det klurigaste och viktigaste av allt är det sista steget. För den här diskussionen är inte värd särskilt mycket om vi inte också börjar göra jämställdhet.”

Det är en annan av Sandra Lindströms käpphästar. Vi blir inte jämställda – vi gör jämställdhet. Det är en pågående process och inte ett mål som går att bocka av.

Utdrag ur boken

Vi måste sluta använda jämställdhet som enbart ett vackert ord och våga se vad det innebär i praktiken. Att organisera ett liv, en vardag och ett samhälle på ett nytt sätt.

Det kan finnas många olika vägar dit, men syftet är detsamma: att bygga ett gemensamt liv utifrån jämställdhetens grundpremisser där alla människor – oavsett kön – har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter.

Om författaren

Sandra Lindström är legitimerad psykolog, jämställdhetsexpert och föreläsare. Hon har ett stort engagemang och intresse för frågor om jämställdhet, kön, relationer och föräldraskap. Genom att kombinera rollen som kliniskt verksam psykolog med strukturella perspektiv har hon en unik kompetens inom området jämställdhet. Jämställd vardag är hennes första bok.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett åttiotal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författaren, och även ett smakprov från boken, finns på egetforlag.se/jamstalld-vardag/

För mer information

Kontakta förläggare Joakim Hedström, joakim@egetforlag.se, 0708–12 91 21 – eller författaren Sandra Lindström på sandra@actnowpsykologi.se, 0705–29 52 14.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Jämställd vardag, skriven av författaren och föreläsaren Sandra Lindström

Det du har läst är ett utdrag från boken Jämställd vardag. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.