Frida Södermark har vunnit SM-, EM- och VM-medaljer i löpning. Hon arrangerar löparresor till andra länder och motionslopp i Sverige. Nu släpper hon en bok om hur det går att leva ett aktivt liv – även som förälder.

Frida Södermark har alltid älskat barn, men har aldrig känt att hon har haft tid att bli mamma. Definitivt inte om det innebar att hon var tvungen att ge upp sin livsstil med löpningen och de många resorna.

När hon träffade Björn visste hon att den egna familjen väntade runt hörnet. Fast, det gjorde den inte. För vägen till att bli gravid skulle visa sig vara lång. Men det gick till sist. Frida lyckades även att genomföra det hemliga målet hon sett fram mot hela tiden – att springa det 100 kilometer långa SM-loppet i ultralöpning, två veckor innan dottern Klara föddes.

Framsidan av boken Klara – att vara aktiv förälder, skriven av föreläsaren Frida Södermark

Men det är inget hon rekommenderar andra att göra.

”Jag är väl medveten om att en graviditet påverkar människor olika. Poängen med boken är att inspirera dig att fortsätta röra på dig under graviditeten, om du vill det, på ditt sätt. Och att hitta tillfällen för att kunna träna och få till äventyr med barnet. För det går, har jag märkt. ”

Boken bjuder på tips kring gravidträning och att ha ett aktivt och äventyrligt liv som småbarnsförälder. Du får exempelvis tips kring att resa med barn, lekplatsträning och att få till en rörlig vardag.

Ur boken:

Att få ett barn är helt fantastiskt. Livets mening och höjden av lycka. Eller? Jag har inte alltid varit övertygad. Jag gillade barn. Men ett eget, var det verkligen för mig? Jag hade ju mina syskonbarn. Och jag älskade att vara ute på äventyr. Hade löpning som livsstil. En fri tillvaro med ett flexibelt arbete som företagare. Kunde vara hur spontan som helst. Bara dra iväg. Resa utan en plan. Skulle det verkligen vara värt att ge upp allt detta? Inte en chans.

Så blev det inte heller. Nu finns Klara. Världens underbaraste lilla tjej. Och jag har inte gett upp mitt aktiva liv – eller satt det på paus. Under mer än två år med henne har jag hela tiden förundrats över hur bra det ändå går att kombinera den gamla världen med den nya. Visst har vi behövt göra anpassningar. Visst har aktiviteterna och fokuset blivit lite annorlunda. Men i grund och botten lever vår lilla familj det liv vi vill, med äventyr och mycket träning. I skrivande stund sitter jag till exempel på flyget till Marrakech. Det är torsdag. På lördag kommer Klara och Björn ner till träningslägret där jag kommer att vara ledare.

Med den här boken vill jag inspirera fler till en aktiv livsstil med barn. Se inte boken som något rättesnöre, utan som inspiration. Detta är min historia – vår berättelse – och jag är glad att få dela med mig av den.

Jag har delat in boken i tre delar: tiden före nedkomsten, den första tiden på äventyr som tre och sedan det som blev vårt aktiva familjeliv. Jag kommer även att dela med mig av andras erfarenheter av, expertkunskap i och reflektioner kring temat. Människor jag själv inspirerats av i stort och smått under dessa första år som mamma.

Men nu vill jag ta dig med från början. Klara. Färdiga. Gå!

Om författaren

Frida Södermark är elitsatsande ultralöpare, författare och populär föreläsare. Sommaren 2021 blev hon, efter att ha kämpat en tid, mamma till Klara. Frida bloggar flitigt om livet och träningsvardagen på loparaventyret.se.

Klara – att vara aktiv förälder är hennes tredje bok.

Om förlaget

Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett nittiotal böcker.

Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/klara.

För mer information

Kontakta förläggare Helene Engström, helene@egetforlag.se, 0708–12 91 81. Eller författaren Frida Södermark, frida.sodermark@loparaventyret.se, 0707–59 27 34.