1) Fråga andra

Fråga tre personer på vad de uppfattar att du är bra på, gärna någon inom familjen, någon på jobbet och någon du umgås med på fritiden.

Ta vara på vad de naturliga talanger de anser att du har och utveckla din kreativitet utifrån det. Och utifrån vad du tycker är roligt! Det du saknar talang för kan du ta hjälp av andra med.

2) Spana in kreativa personer

Ett bra sätt att bli medveten om vad man behöver träna på för att öka sin kreativitet är att göra följande enkla övning.

Skriv ner namnet på en person du känner som du tycker är väldigt kreativ.

Skriv sedan ner mer konkret vad den personen gör som är kopplat till att vara kreativ.

Personen kanske …
… har många idéer.
… driver processer framåt.
… brinner för det hen tror på.
… hittar alternativa lösningar.
… utmanar och tänjer på gränser.

Fundera sedan på om det är några av de beteenden du har formulerat som du själv kan ta till dig och skulle ha nytta av att utveckla.

3) Tänk tvärtom

Du kan också tänka tvärtom: vad motverkar din kreativitet? När är du INTE kreativ? Med vissa personer, i vissa situationer, på vissa tidpunkter, med vissa frågeställningar?

Försök att själv ta ansvar för att skapa de förutsättningar du behöver när du behöver dem. Ska du ta fram en ny utbildning eller förslag till marknadsföringsmaterial kanske du behöver diskutera med andra, hitta inspirationsmaterial, benchmarka, eller sitta själv och fundera och skissa lite.

Kreativiteten är så pass individuell att det är viktigt att förstå att olika människor behöver olika förutsättningar för att vara kreativa. Detta är inte minst en utmaning när vi ska vara kreativa på beställning i grupp.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Kreativ på jobbet, Kristina Swenningsson och Ewa SvenssonDet du har läst är ett utdrag från boken Kreativ på jobbet – roligare och smartare möten. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.