Det första tipset är egentligen vad du borde ha gjort i går – gått och lagt dig i vettig tid. Annars spelar det mindre roll vad du gör för att försöka komma igång i dag.

Det finns ett uttryck som säger att en god natts sömn börjar på morgonen. Jag håller med om det. Därför är det suveränt om du skaffar en morgonrutin. Det ökar chansen att du får rätt saker gjorda och ger dig en bättre start på dagen.

Det här är min vardagsrutin: toalettbesök, ta medicin, göra frukost till familjen, äta frukost, duscha, ta på mig kläder, borsta tänderna, ta en matlåda ur frysen, packa väskan och gå till jobbet. Om jag bryter rutinen, till exempel under resor och semestrar, glömmer jag lätt att ta medicinen.

Har du svårt att komma ihåg rutinen? Skriv upp den på en lapp och sätt den på ytterdörren, spegeln i badrummet eller kylskåpet. Se till att lappen finns på en plats där du garanterat tittar varje morgon.

Risken med att ha en lapp uppsatt är att du snart inte ser den. Därför kan det vara en idé att flytta runt den lite då och då.

Undvik stress

Undvik morgonstress och kaos på alla sätt du kan. Med två tonåringar hemma har risken ökat för att morgonen ska börja dåligt. Missförstå mig inte, jag älskar dem, men de är som alla tonåringar och på morgonen är jag känslig för tjafs. Därför äter jag helst frukost och gör mig i ordning innan de kliver upp. Om det blir en irriterad stämning kan jag snabbt gå iväg till jobbet.

Skaffa klockor till sovrummet, köket, toaletten och andra rum – eller köp ett armbandsur. En snabb titt visar om du har bråttom eller kan ta det lugnt.

Har du provat att använda en eltandborste? Den gör putsandet mer till ett spel du behöver fokusera på för att inte köra sönder tandköttet, eller stänka tandkräm överallt. Och två minuter går plötsligt väldigt snabbt.

Använd en väckarklocka

Köp en analog väckarklocka. Men se först till att provlyssna i butiken – inte på alarmet, utan tickandet. Det är värt att lägga en hundralapp extra för att få en väckarklocka med ljudlösa visare. Du kan även köpa mer galna väckarklockor, exempelvis sådana med hjul som du måste jaga ifatt när alarmet går, om du har svårt att komma upp eller brukar somna om.

Varför skaffa en väckarklocka? Kanske för att det är svårt att höra mobilen när du har lagt den i ett annat rum? :)

Ställ väckarklockan på golvet, antingen vid fotänden av sängen eller på andra sidan av rummet. Det behöver vara så långt borta att du inte når snooze-knappen med händerna eller en kudde.

När alarmet piper måste jag gå upp direkt, oavsett hur trött jag är. Om jag ligger kvar i sängen somnar jag garanterat om. Är du likadan? Stappla iväg till duschen så snart du kan. Den brukar kunna väcka liv i de långsammaste av morgonmänniskor. (I och för sig känner jag en kille som somnade stående i duschen, och vaknade när han slog huvudet i väggen. Hej Fredrik!)


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Joakims överlevnadsguide till adhd, av Joakim HedströmDet du har läst är ett utdrag från boken Joakims överlevnadsguide till adhd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.