Det finns massor av tips på hur du kan förebygga problem. Mitt favorittips, som även min mamma använde sig av när jag var tonåring, är att inte dricka alls. Det är också det enda tips som fungerar med 100 procents säkerhet.

Resten av tipsen sprids säkert i all välmening. Och de har troligtvis gjort en viss nytta. Jag tror också att flera av dem bygger på personliga erfarenheter och iakttagelser av hur människor med alkoholproblem beter sig. Men det finns några problem med de här tipsen.

1. Drick inte ensam

För några år sedan läste jag en intressant artikel om riskerna med alkohol. I artikeln uttalade sig en svensk alkoholexpert om vad du ska tänka på om du vill undvika problem. Ett av tipsen var att du inte ska dricka när du är ensam.

Sanningen är att din lever inte bryr sig om vem du dricker med. Jag tror inte heller att en dietist skulle ge en överviktig person tipset att aldrig äta chips ensam. Rent fysiologiskt kan vi därför stryka det här tipset från listan.

2. Drick inte ledsen

Ett annat vanligt tips är att du bara ska dricka när du är glad och i balans. Antagligen kommer antagandet från att ledsna och deprimerade människor riskerar att få i sig för mycket. Men stämmer det verkligen?

Som jag sa lär levern strunta i hur du mår när du dricker. Det som avgör risken för problem handlar om hur mycket – och hur ofta – du dricker. Det handlar inte om varför. Att svepa en flaska vin när du är glad innebär alltså samma hälsorisk som att göra det när du är ledsen.

3. Drick varannan vatten

Poängen med att dricka varannan vatten är enkel. Du får i dig alkoholen långsammare och minskar risken för att bli berusad. Tipset brukar leda till många intressanta diskussioner under mina utbildningar. De flesta av deltagarna kan dock snabbt sätta fingret på problemen. För det första blir du oerhört kissnödig. För det andra finns det ingen övre gräns.

En fråga som dyker upp ibland är: ”Betyder det att jag kan dricka hur mycket som helst så länge jag varvar med vatten?”

Svaret är naturligtvis nej. Men om vi bara sprider budskapet om varannan vatten, utan att berätta var den övre gränsen går, är det naturligtvis svårt att veta när du har nått taket.

En dietist skulle antagligen aldrig uppmana överviktiga personer att ta ett glas vatten mellan varje läsk.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Glasklart - drick smartare, författare Anna SjöströmDet du har läst är ett utdrag från boken Glasklart – drick smartare. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.