Sambon Björn har onsdag som sin träningskväll, jag har tisdag för att springa intervaller. Jag springer ofta dit jag ska på arbetstid och får ihop min övriga träning under transportsträckorna. På helgerna försöker vi också få till egna pass, och Klara följer många gånger med mig i vagnen. Sedan är det familjetid.
Det är ett pusslande, men det går. Vi tycker att det är viktigt att göra det mesta tillsammans, så att inte familjen blir till ett logistikföretag där vi mest skickar henne fram och tillbaka mellan oss.
En vecka efter förlossningen var jag redan nyfiken på hur det skulle kännas att jogga med vagnen. Det var med nervösa steg jag joggade två kilometer och sedan återgick till att promenera. Jag hade hört läskiga historier om bland annat framfall. Men livmodern verkade hänga kvar efter testet.
Jag vet att kroppen inte är redo för några längre eller avancerade träningspass direkt efter en förlossning, men jag ville känna efter. Det viktigaste, tycker jag, är att lyssna på sin kropp, och det kändes okej i min. Jag hade sprungit varje dag – fram till dagen Klara kom till världen – så min kropp var van vid extremt hög belastning.
Efter detta kvitto trappade jag upp löpandet med någon kilometer varannan dag. Efter tre veckor körde jag milen för första gången. Norrköpings Stadslopp på tio kilometer blev den första krafturladdningen. Den tävlingen ägde rum fem veckor efter nedkomsten och i samband med att jag började köra intervaller med klubben igen.
Du kan tro att det var skönt att vara tillbaka ”på riktigt” igen. Både fysiskt på löparbanan och mentalt i huvudet. Utmaningarna avlöste varandra med – efter omständigheterna – osannolikt snabba resultat. Det var svårt att lägga band på sig. Fast varför skulle jag det när det kändes bra? Back on track!
Träning efter graviditet
De flesta är inte säkra på vad som är bra eller möjligt att träna direkt efter en graviditet. En bra grej är grupper för mammaträning, där det dels går bra att ta med den lilla, dels finns möjlighet att träffa andra människor som är sugna på att träna under föräldraledigheten. Personligen gick jag inte på sådana träffar, men många av mina vänner har verkligen tyckt att de var till hjälp.
Här får du några tips från en personlig tränare som fokuserar på kvinnors hälsa.
”Alla kvinnor har olika erfarenheter från sin graviditet och förlossning. När du går tillbaka till träning behöver du väga in vilken nivå du var på innan du blev gravid, hur länge du hade möjlighet att träna in i din graviditet och hur din förlossning var. Därigenom kan du hitta en nivå som fungerar för dig.
Det är få saker du inte bör göra när du tränar efter en graviditet. Mitt tips är att särskilt fokusera på, och vara lyhörd för, de två områden som har blivit extra utsatta under graviditeten och förlossningen: mage och bäckenbotten. Avvakta ett par veckor med tyngre övningar för de områdena. Försök att inte bli stressad, låt kroppen läka i sin egen takt. Är det svårt att komma igång, ta hjälp av en kunnig fysioterapeut eller en personlig tränare.
Som nybliven mamma hamnar du ofta i nya positioner, bland annat när du matar och bär, där axlar och rygg tar mycket stryk. Så tänk även på att stärka dessa områden.
Vid uppstart av löpning efter graviditet, börja försiktigt med en relativt kort sträcka eller kortare tid än vanligt. Testa och utvärdera sedan, efter minst ett dygns vila, för att se hur kroppen svarade på ansträngningen.
Det är främst bäckenbotten du inte vill belasta för hårt, så känn efter hur den känns. Verkar allt okej? Om det inte trycker nedåt och om du inte har ont eller känner att du har svårt att hålla tätt när du springer, kan du testa att öka sträckan eller tiden något.
För många fungerar det att prova lite försiktigt ungefär fyra månader efter förlossningen, och för många tar det längre tid än så innan kroppen är redo.
Här har du två bra övningar.
Övning 1: Magfokus med häldipp
Ligg på rygg med benen upp i luften i nittio graders vinkel. Sänk ner en häl i taget i golvet, håll benen sträckta. Gör det tolv gånger. Ta sedan en paus. Upprepa detta två omgångar till.
Övning 2: Baksidesfokus med good mornings
Stå upp, böj dig framåt med rak rygg och en lätt böjning i knät. Samtidigt som du skickar bak rumpan sträcker du fram armarna i höjd med öronen. Ta dig tillbaka till upprätt position och fäll framåt igen. Gör detta tolv gånger. Ta en paus och upprepa två omgångar till.”
Lillemor, personlig tränare med fokusområde kvinnohälsa, @lillemorhealthbyl på Instagram
Vill du veta mer?
Det du har läst är ett utdrag från boken Klara – att vara aktiv förälder. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.