Just nu är jag så himla bra. Så himla bra för mig själv. Jag är i Berlin. Berlin är min favoritstad. Förutom Norrköping då såklart. Till Berlin återvänder jag alltid. Jag åkte tåg till Berlin med tyskagruppen i nian. Lika roligt var det inte att få hem en skum tysk som skulle bo hemma hos oss visade det sig dock senare.

Vi fick åka till Berlin även på gymnasiet. Det var då vi kom på att koffeintabletter kunde vara en temporär lösning på att orka med allt både på dagar och nätter. Jag bodde här som student och pluggade matte på universitetet. Sunkig korridor och svåra kurser men helt fantastiskt.

Jag jobbade i staden som servitris på en bayersk restaurang i omgångar. Jag lärde mig bära massor av ölsejdlar och fick en hel del dricks för att jag var svenska. Jag tog tjänstledigt från jobbet som gymnasielärare 2011 och bodde 7 månader i Berlin. På en madrass i ett kollektiv med ungdomar tio år yngre än jag själv.

Senaste åren har jag även ordnat resor till Berlin där andra får följa med. Jag ser alltid till att vara i Berlin minst två gånger per år. Ich liebe Berlin.

Här kan jag tänka

2011 gjorde jag något i Berlin som jag inte hade gjort tidigare. Jag sprang. Berlin är en väldigt bra stad att springa i. Det finns många vattendrag och längs dem kan man ge sig ut på nästan oändliga rundor utan avbrott av trafikljus eller annat störande. Men det är klart. Det är något visst med att jogga genom Brandenburger Tor, över Alexanderplats och längs den väg där muren gick.

Denna gång är jag bara i Berlin. Jag bara är. Jag sitter på ett café och jobbar. Detta är min oas i världen, en sådan oas som alla borde leta efter om man inte redan hittat den. Här är jag lugn och totalt avstressad. Oasen behöver inte vara ett land, den kan vara en glänta i skogen, den sköna fåtöljen i vardagsrummet eller stenen nere vid sjön. Ett ställe dit du kan gå och fylla på med energi. Även i tanken. En plats du mår bra av att tänka på.

Hemlängtanspass

Jag börjar min sommar med att vara i Berlin. Sedan ser jag fram emot andra spännande saker jag ska göra. Upptäcka närmiljön. Upptäcka Sverige. Det kan bli mycket mer spännande än man tror på väldigt enkla sätt.

Ta en buss till en ändhållplats och spring hem på någon innovativ väg. Kartan har du i telefonen, och hem är alltid lätt att springa. Dessa pass kallas för hemlängtan. Eller ge dig ut på cykeltur, då kommer man ännu längre. Cykla mellan lokalproducerande gårdar och njut av deras läckerheter. Stanna vid kyrkogårdar och titta på gravstenarnas historia. Ställ cykeln och leta dig upp på ett berg och titta på utsikten. Gå en promenad där kortleken får avgöra ditt vägval. Rött för höger och svart för vänster. Du hittar säkert nya gator du inte gått på innan.

Nu ska jag stänga ned datorn. Gå över gatan och äta falafel. Berlins bästa. Sedan blir det bio. Någon tysk film på en nästan hemlig liten biograf. Och imorgon joggar jag nog igenom Brandenburget Tor. I min oas i världen.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Orka - träning och äventyr i vardagen, av Frida SödermarkDet du har läst är ett utdrag från boken Orka – träning och äventyr i vardagen. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.