Vill du börja springa? Fundera först på var du vill hamna och var du är idag. Om du börjar från noll och det är milen du vill klara är det första steget att överhuvudtaget börja springa. Mät upp en sträcka på fem kilometer och bestäm när du ska klara att springa den.

Nu börjar jobbet. Spring i lugn takt så långt du orkar, gå sedan klart resten av sträckan. Nästa gång är ditt mål att hinna hundra meter längre eller kanske till nästa träd. På detta sätt fortsätter du och plötsligt springer du alla fem kilometer utan att stanna. Du har då undvikit den negativa känslan av att inte orka, för att hinna lite längre för varje gång är något som motiverar. Risken att undvika skador blir även mindre.

Viktigt att komma ihåg är att det inte handlar om vad andra gör utan vad du gör. Allting du genomför är en skillnad mot att inte göra någonting alls.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Orka - träning och äventyr i vardagen, av Frida SödermarkDet du har läst är ett utdrag från boken Orka – träning och äventyr i vardagen. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.