De flesta känner sig nervösa inför en presentation. För en del kickar nervositeten in tjugo minuter innan, för andra några dagar eller till och med hela veckor innan.

Får du ångest bara av tanken på att ställa dig på en scen? Då är du i gott sällskap. Rädslan att tala inför andra är den vanligaste vi människor har. När psykologiprofessor Tomas Furmark och hans kollegor på Uppsala universitet frågade tvåtusen slumpvis utvalda svenskar svarade en av fyra att de tyckte att det var ”rejält obehagligt” att tala för publik.

Det är inte så konstigt om vi känner oss nervösa när vi har många samtidiga ögon på oss. Vi är ju väldigt exponerade. Hela vårt kroppsspråk syns på scenen. Skulle jag råka säga något tokigt är det många som hör. Vi är utlämnade till ett stort antal personers bedömningar. Och det är omöjligt att hinna med att läsa av och tolka varje enskild betraktares små justeringar i ansiktsuttryck. Vi får inte den feedback vi vanligtvis använder oss av för att anpassa vår kommunikation.

Att tala inför en grupp – speciellt en större grupp – är en helt annan sak än att tala med en enda person eller några få. Ge dig därför tid. Tid att bli van och bekväm med att presentera. Och tid att träna och öva inför dina framföranden. Träning ger erfarenhet. Och erfarenhet ger trygghet.

Bygg trygghet med en kram

Minska din talarängslan bit för bit. Se det som en resa. Bygg din talartrygghet med små landvinningar åt gången. När du läser den här boken, var uppmärksam på vad som känns extra spännande. Låt lusten styra. Vilken utmaning kittlar dig mest? Där har du ditt nästa steg.

Som första steg på vägen rekommenderar jag att du omfamnar och välkomnar din nervositet. Så gott som alla är nervösa när vi ska presentera. Låt den känslan få vara med dig. Tankar och känslor vi inte gillar brukar växa när vi försöker motarbeta dem – och minska i inflytande när de välkomnas.

När du känner talarängslan nästa gång, prova då att sluta ögonen, andas med långa, djupa stressänkande andetag och krama för din inre syn om oron med värme och kärlek.

Hjärtklappning – så härligt!

När vi ska hålla tal slår hjärtat snabbare, vi blir torra i munnen och svettas mer än vanligt. Jag blir svettig under armarna. Så svettig att det blir mörka fläckar under armhålorna på skjortan.

Samma fysiologiska påslag – hjärtklappning, svettningar och muntorrhet – upplever vi också när vi är upprymda och exalterade över något. Och det är lika fantastiskt som användbart. För det innebär att du kan omtolka betydelsen av dina fysiologiska påslag från nervös till entusiastisk. Det är som att förvandla väghinder till vingar. Vingar som gör att du får den där extra energin som behövs när du ska presentera.

Skillnaden mellan nervös och entusiastisk ligger i din förväntan. Är du nervös har du en negativ förväntan och fokuserar på vad som kan gå fel. Är du entusiastisk har du en positiv förväntan. Så när du känner hjärtklappningen inför eller i början av din presentation, tänk då: Jaaa hjärtslag! Så härligt. Det betyder att jag är känsloladdad. Jag har entusiasmen jag behöver. Vad kul det här föredraget ska bli att bjuda på!

Låt hjärtat slå för det du ska prata om. Låt svetten flöda. Använd mörka kläder på överkroppen så syns fläckarna under armarna mycket mindre. Och ta med en vattenflaska så förebygger och åtgärdar du muntorrheten.

Omtanken som gör dig älskad

Lossa på snaran runt din hals. Snaran som dras åt när du tänker på allt som du måste göra, allt du inte får glömma och allt du skulle kunna råka ut för. Släpp kravet på dig själv att du ska vara perfekt och felfri i din presentation.

Felfritt är inte ens eftersträvansvärt. Perfekt blir lätt tråkigt. Satsa istället på att bli levande, närvarande och framför allt deltagarvänlig. Ju mer du fokuserar på dina deltagare och deras bästa, desto mindre utrymme blir det kvar för dig att oroa dig över din egen prestation.

Bli fullt upptagen med att klura ut vad publiken behöver. Vilka bilder, berättelser och urval som skulle hjälpa dem att verkligen förstå och komma ihåg det du säger. Då minskar automatiskt rädslan för att bli bedömd.

Det är precis det fokuset vi i publiken längtar efter. Att du tänker på vårt bästa. Att du bygger din presentation för oss. Den omtanken kommer vi att älska dig för. Samtidigt kommer din nervositet att gå från att vara ett blockerande berg till att bli småstenar att leka med.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Från blackout till knockout, skriven av Tomas Eriksson

Det du har läst är ett utdrag från boken Från blackout till knockout. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.