Det viktiga är inte att ha rätt, utan att göra rätt saker. Den som är trygg i sig själv uppmuntrar till andras åsikter för att kunna fatta de rätta besluten. Andras åsikter i kombination med självreflektion hjälper dig otroligt mycket i ditt arbete med att göra vad som är rätt i alla sammanhang.

För att säkerställa att du får så många perspektiv som möjligt ska du omge dig med personer som är olika dig till sättet men som har samma värderingar som du. Du vill inte ha en fruktsallad som bara innehåller äpplen. En fruktsallad ska innehålla många olika fruktsorter för att ge nya smakupplevelser. Utmana därför dig själv med att blanda in så många olika frukter som möjligt i din sallad.

Lätt att köra över andra

Jag har alltid haft lätt för att komma på nya idéer. När jag hittar någon ny väg framåt för att ta mig mot ett mål är jag alltid ivrig att berätta detta för min omgivning. Detta tillsammans med min förmåga att kommunicera och låta övertygande är inte alltid en bra kombination, eftersom jag lätt kör över andra. Detta har jag fått erfara vid flera tillfällen. Det är först på senare år när jag har reflekterat över vad andra har sagt till mig och när jag tänkt på dessa situationer, som jag kommit underfund med vad allt beror på.

Jag brukar säga att varje idé är som en nykläckt fågelunge. Väldigt sällan eller aldrig är den flygfärdig direkt. Idén behöver näring och lite tid innan den kan flyga och det får den genom att delas med andra. Andras perspektiv ger idén kraft och liv att växa och bli större över tiden eller får en att inse att idén är dödfödd.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Bli ditt bästa jag – grunderna i självledarskap, av Andreas OdhageDu har läst ett utdrag från boken Bli ditt bästa jag. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.