Häromdagen blev jag återigen uppringd av ett stort lotteri som är baserat på ens postnummer. Jag tycker det är ganska roligt att bli uppringd av dessa försäljare. För då får jag lyssna på alla argument som de oftast läser innantill från ett manus som de har framför sig.

De brukar rabbla om extra vinstchanser och att just mitt postnummer är utvalt. Fast de brukar naturligtvis inte tala om att alla andra postnummer också är med i dragningen.

Banken är bättre

När jag påpekar detta brukar de kvickt hoppa på nästa argument om den stor vinstchans det är på varje lott. Vinstchansen visar sig ganska snart vara väldigt låg och i majoriteten av gångerna vinner du den lägsta vinsten som är en extra lott under en kort tidsperiod. Jag brukar i detta läget roa mig med att göra ett räkneexempel tillsammans med försäljaren. Exemplet påvisar att för samma summa pengar som kostnaden för en årsprenumeration ger en bättre och säkrare avkastning i en vanlig bankfond.

Här någonstans brukar försäljaren inse att jag inte kommer att köpa någon lottprenumeration. Ibland är telefonförsäljaren intresserad av att höra fler av mina argument – lite säljcoaching. Men oftast vill de lägga på för att ringa till andra personer som kanske hellre vill köpa en prenumeration.

Det finns en anledning till att det finns casinon och spelföretag. De gör en gigantisk vinst och de när sig på vårt hopp. Detta kommer att fortgå så länge vi fortsätter att hoppas på att den stora vinsten ska komma utan arbete.

Ta kontroll över ditt hopp

Jag säger inte att vi ska sluta hoppas eller sluta drömma. Vad jag vill är att vi slutar kasta bort våra pengar och att vi slutar tro att frihet kommer utan arbete. Lotteri är utom vår kontroll, vill vi uppnå något måste vi ha kontroll. Särskilt över oss själva. Vill du ha en snabb vinst som värmer dig i hjärta och själ?

Här är tre snabba fördelar du kan uppnå på kort tid.

  • Skapa en ny positiv vana som leder mot dina drömmar
  • Ha en konversation med någon där du bara lyssnar och försöker förstå. Det hjälper er att skapa en djupare och bättre relation.
  • Ha medkänsla och visa att du bryr dig om och uppskattar din omgivning. Du kommer att få mångfalt tillbaka.

Slösa inte din tid och pengar på saker som är utom din kontroll. Det vinner du på i längden.


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Bli ditt bästa jag – grunderna i självledarskap, av Andreas OdhageDu har läst ett utdrag från boken Bli ditt bästa jag. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.