Hur tar jag reda på mina värderingar? Sätt dig ner med ett papper och en penna och fundera över frågorna nedan.

Fundera över vilka svar som hör ihop och om du kan sammanfatta dessa i ett ord. Det ordet är oftast din värdering. Skriv ner de ord som du kommer att tänka på, vrid och vänd på dem. Till sist så har du kommit fram till en handfull värdeord som är viktiga för dig och som du upptäcker styr många utav dina val och beteenden i vardagen.

Ibland kan det vara enklare att hitta sina värderingar genom att utforska anledningen till varför du blir arg, besviken eller ledsen. Dina värderingar är sannolikt motsatsen till anledningen.

Om vi tar exemplet när jag blir arg så handlar det om beteenden som står i konflikt med en värdering som jag har. Jag nämnde tidigare att det gör mig arg när någon ljuger, undanhåller information eller vinklar saker för att skydda sig själv. Jag skulle sammanfatta dessa beteenden med ord som egoism och envälde. Mina värdeord blir då ungefär dess motsatser, ärlighet och demokrati.

I vilken situation befinner jag mig när jag är glad/arg?
Vilka personer är med mig i dessa situationer?
Var befinner jag mig i dessa situationer?
Hur reagerar jag och beter jag mig i dessa situationer?
Vad är viktigt för mig?
Hur vet jag att detta är viktigt?
Hur känns det inom mig när jag gör något jag tycker är viktigt?
Vad får jag ut av att göra det jag gör?
Hur gör jag om min moral eller mina värderingar indikerar att något inte känns rätt?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Bli ditt bästa jag – grunderna i självledarskap, av Andreas OdhageDu har läst ett utdrag från boken Bli ditt bästa jag. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.