Vi är alla unika och det finns inga sanningar om hur ett liv bör vara, därför kan du inte jämföra dig med andra. Fråga dig själv vilket liv du vill leva och ta sedan ansvar för att skapa förutsättningarna att göra det, oavsett hur din startpunkt ser ut eller vilka resurser du har just nu.

Vi startar på skilda platser, våra ambitioner skiljer sig åt och vi är beredda på att anstränga oss olika mycket. Det viktiga är att du söker dina svar inifrån dig själv och att du gör det bästa av ditt liv så att du känner dig glad, nöjd, trygg och harmonisk.

”När min pappa gick bort alldeles för ung grep sorgen tag i både min kropp och mitt sinne. Men mitt i min värsta sorg kände jag samtidigt så stor tacksamhet för dem som fanns kvar i mitt liv. Ibland fylls vi av två motstridiga känslor som båda är fullständigt sanna. 

Det som finns idag, är inget vi kan ta för givet. Det som är värdefullt måste underhållas och förvaltas för att fortsätta att finnas kvar för oss.”

Författaren Anna Lindberg

”Under senare delen av min idrottskarriär fick jag med mig ett värdefullt förhållningssätt. Det gick ut på att använda framtiden som en påminnelse om att göra rätt saker här och nu och att ta vara på stunden fullt ut. Hur ville jag se tillbaka på mig själv i framtiden? Gjorde jag rätt saker för att ta mig dit jag ville? Hade jag roligt och tillät jag mig själv att njuta fullt ut?

Om jag tydligt vet vart jag är på väg, vad jag har som ambition och hur jag vill förhålla mig till livet finns det några saker som är rätt att göra i stunden. Ta vara på dessa, det är där du ska lägga din energi och ditt fokus.

Gör det du vet att du behöver göra för att dö nöjd, innan det är för sent.”

Övning

Ibland kan det vara svårt att se det som är värdefullt runt oss, för att det idag känns så självklart. Vänd då på frågan: Vad är det du har idag som skulle göra ont att mista?


Vill du veta mer?

Framsidan av boken Dö nöjd, skriven av Anna Lindberg och Sandra RuudaDet du har läst är ett utdrag från boken Dö nöjd. Här hittar du ett smakprov från boken, länkar till var du kan köpa den och även information om författaren.