Digital omtanke

Framsidan av boken Glasklart - drick smartare, författare Anna Sjöström

Alla digitala tjänster har en påverkan på människa, samhälle och natur. Men sällan mäter vi och följer upp hur övergripande välbefinnande förändras som ett resultat av det vi skapar. Det vill Per Axbom ändra på. Digital omtanke är en handbok som hjälper dig att tänka om, och ger dig praktiska verktyg som du kan börja använda direkt i dina projekt.

Digitalisering, smarta apparater, AI och virtuella verkligheter hyllas för problemen de löser, medan problemen de skapar är undanskymda. Organisationer är mindre villiga att kännas vid några av sina skadliga bidrag, och väljer ofta i stället att argumentera för att deras avsikt minsann är god. Men skada är särskilt uppenbar för de redan sårbara, bortglömda, åsidosatta och utestängda från inflytande.

Att erkänna ansvar kan upplevas smärtsamt, men förnekande och undvikande kommer endast förstärka negativ påverkan. Per är fast besluten att öka medvetenheten och främja mer balanserade och ärliga konversationer om möjliga, sannolika och önskvärda människa-dator relationer i vår framtid.

Digital omtanke är en handbok som hjälper företag och kreatörer att hantera sitt ansvar i stället för att undvika det.

Boken finns både på svenska och engelska.

 

Format: Trådbunden pocketbok i A6-format
ISBN: 9789186951436
Antal sidor: 96
Språk: Svenska

Smakprov & extramaterial

Läs ett smakprov (pdf)

Den inkluderande pandan (extramaterial, pdf)
Hantera påverkan inom design (extramaterial, pdf)

Recensioner

”En behändig och lättläst handbok i hållbar digital utveckling, för dig som bygger digitala tjänster – oavsett om du är utvecklare eller CDO. För framgångsrika kundrelationer måste digitala tjänsteföretag lämna tanken på att tillfredsställa användarnas kortsiktiga behov – och fokusera på empati för att tillfredsställa människors långsiktiga behov. Omtanke som konkurrensfördel, skriver Axbom. Lysande!”
– Anette Novak, tidigare vd för RISE Interactive

”A great book, with a lot of gold nuggets and great insights. It brings a much-needed heart to the digital design world that sometimes just feels stressful and all about the sales numbers.”
– Anna Wikström, UX Game Designer

”Bra innehåll, lättläst och rakt på sak! Rekommenderas praktiskt taget vem som helst som påverkar hur något utformas.”

Webbstrateg och -analytiker

Per Axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia och som ung bodde i Saudiarabien och Tanzania. Det menar han har påverkat honom och fått honom att inse att det alltid finns många sätt att se på världen.

Han vänder sig mot att vi ofta fokuserar på att göra saker på rätt sätt – att förbättra och effektivisera metoderna. Tyvärr får det oss att glömma bort att göra rätt sak, det som skulle kunna hålla oss på rätt kurs. På grund av det hamnar människor i kläm, utsätts för orättvisa, exkluderas och köper saker de inte behöver.

Under tjugo år har Per utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med frågor kring digital användbarhet och tillgänglighet. Han utbildar vid Nackademin och Högskolan i Jönköping, har sänt över trehundra poddavsnitt och är en flitigt anlitad föreläsare världen över.

Pressbilder författare
Per Axbom 1 (jpg, foto Kristoffer Wahlström)
Per Axbom 2 (jpg, foto Kristoffer Wahlström)

Pressbilder böcker
Digital omtanke (jpg)
Digital compassion (jpg)

Kontakt
axbom.se
Uxpodcast.com
LinkedIn

Författarnyheter

Agilt inte automatiskt bra

När digitala tjänster utvecklas används ofta agila metoder. Genom att jobba agilt är tanken att du bygger lösningar i små steg, med syfte att snabbt ta fram en produkt. Agila metoder gör att du kan testa och lära dig av den innan du arbetar för länge med en lösning....

Dolt knuffande

Skada som sker när vi utvecklar digitala tjänster där vi aktivt väljer att använda oss av metoder för att i lönndom påverka människor i en viss riktning. Syftet är att människor ska agera så att de gynnar organisationens målsättningar oavsett vad de själva vill...

Press release: New book wants us to digitalise with compassion

Most of us would agree that digitalisation is the solution to many of our problems. Yet few of us question what it is we’re actually trying to solve and for whom. A new handbook seeks to beat a more human path through the digital jungle. Per Axbom has a background as...

Önskvärd friktion

Att introducera friktion som önskvärd kan låta kontraproduktivt. Att eliminera friktion, i betydelsen att ta bort hinder, ses nämligen ofta som en av grundpelarna inom design och utveckling. Problemet är att vi har blivit för bra på det. Redan 1999 introducerade...

Pressmeddelande: Ny bok vill digitalisera med omtanke

De flesta är överens om att digitaliseringen är lösningen på många av våra problem. Samtidigt vågar få ifrågasätta vad det egentligen är vi försöker lösa, och för vem. En ny handbok vill hjälpa oss att hitta en mer mänsklig väg i den digitala djungeln. Per Axbom är i...